Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Prof. Van Winterprijs voor Theo Spek

Op vrijdag 18 november 2005 wordt in het museumdorp Orvelte, in Drenthe, de prof. Van Winterprijs uitgereikt voor het beste boek op het terrein van de regionale en lokale geschiedenis dat in de periode 2003-2004 in Nederland is verschenen. De bijbehorende oorkonde wordt overhandigd door de Commissaris van de Koningin in Drenthe, de heer A.L. ter Beek.

De prijswinnaar is dr.ir. Theo Spek, met zijn boek Het Drentse esdorpenlandschap. Een historisch geografische studie, waarop hij in 2004 gepromoveerd is aan de Wageningen Universiteit en dat is uitgegeven door uitgeverij Matrijs te Utrecht.

Het boek van Theo Spek onderzoekt de ontstaansgeschiedenis van het Drentse esdorpenlandschap, waarbij het in hoofdzaak gaat om de reconstructie van de landschapsontwikkeling in Drenthe tijdens de middeleeuwen (tot aan de zeventiende eeuw). Het unieke van Het Drentse esdorpenlandschap ligt in de interdisciplinaire, integrale aanpak. Waar de geschreven bronnen zo schaars zijn, trekt Spek een indrukwekkende baaierd aan onderzoeksstrategieën uit de kast, die zowel liggen op het vlak van de cultuurwetenschappen als de natuurwetenschappen. Interpretatie van middeleeuwse oorkonden wordt gecombineerd met onderzoek naar veldnamen, analyse van historische afbeeldingen, het verrichten van bodemonderzoek, het maken van pollenanalyses en het verwerken van archeologische opgravingsresultaten.

Het overkoepelende belang van het boek is, dat Spek een uitgangspunt van de oudere historische geografie onderuit haalt, namelijk dat in het esdorp een oeroude structuur zichtbaar zou zijn geweest. Uit Speks studie blijkt dat de verschillende onderdelen van het esdorpenlandschap (es, veld, brink), die in de negentiende- en twintigste-eeuwse historiografie als onafscheidelijk van elkaar werden beschouwd, in verschillende historische perioden tot stand zijn gekomen. De vernieuwing van het boek geldt niet alleen het resultaat maar ook de gehanteerde methode.

De Prof. Van Winterprijs wordt georganiseerd onder auspiciën van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en de prijswinnaar wordt voorgedragen door een onafhankelijke jury die dit keer bestond uit prof.dr. Koen Goudriaan, prof.dr. Ad Knotter, prof.dr. Gerard Hoekveld, dr. Thera Wijsenbeek en dr. Michiel Gerding. Het prijsbedrag van 3000 euro wordt ter beschikking gesteld door de stichting Prof. van Winterfonds.

Voor de pers

Meer informatie over de prof. Van Winterprijs, over de uitreiking en over het boek van Theo Spek is te verkrijgen bij het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, telefoon 030-2760244, e-mail ncv@volkscultuur.nl


---- --