Gemeente Winschoten


Winschoten kiest voor respect
10 november 2005

Op dinsdag 8 november werd voor de eerste keer een stadsdebat gehouden in de Klinker te Winschoten. De organisatie was in handen van de gemeenteraad. Echter door het gebrek aan creatieve geesten werd de hulp in geroepen van debatmeester Alina Kiers en de toneelgroep Vita Nova.

Na het presenteren en debatteren over tien verschillende stadsregels werd er gekozen. En de volgende regels werden het meest belangrijk ervaren door de inwoners van Winschoten.


1. Respecteer elkaar altijd

2. Geef als gemeente het goede voorbeeld

3. Gebruik geen geweld

4. Wat je stuk maakt moet je zelf betalen

5. Laat je hond uit waar het mag

De Winschoters vonden de stadsregel Heb respect voor elkaar de belangrijkste. Hierbij gaat het om rekening met elkaar houden en om elkaar op een positieve manier te bejegenen. Om als Winschoter gemeenschap te functioneren is respect voor elkaar de fundering. Aan de gemeenteraad de schone taak dit uit te dragen. Dat betekent concreet: praten, informeren en overleggen met burgers. Laat zien dat de stem van de gewone man telt. En probeer uit te dragen dat intolerantie en onverschilligheid niet bij de levensstijl van de Winschoters past.

Een debat houdt in dat men elkaar met argumenten probeert te overtuigen. Dit debat had echter een andere opzet. Niet elkaar overtuigen, maar het stemmen op de tien verschillende stadsregels om daardoor de vijf belangrijkste uit te kiezen was het doel van deze bijeenkomst. In totaal 166 mensen hadden de moeite genomen om mee te praten over de stadsregels. Elke stadsregel werd ingeleid met een sketch van Vita Nova en daarna kon de discussie/het debat losbarsten.

Johan Modastraat 6
Postbus 175
9670 AD Winschoten
(0597) 48 11 11
(0597) 42 00 93