FNV

TNO-onderzoek: Zonder regels negeert baas lage arborisico's

De meeste werknemers vinden wettelijke regels voor arbeidsomstandigheden belangrijk. Ze verwachten de baas zonder regels niet te kunnen overtuigen van de noodzaak risico's aan te pakken. Dit blijkt uit een onderzoek door TNO in opdracht van de FNV onder bijna 2.500 werknemers.

Gemiddeld vindt 71 procent van de werknemers in Nederland het belangrijk dat er regelgeving voor arbeidsomstandigheden bestaat. Staatssecretaris Van Hoof wil in de nieuwe Arbowet juist de helft van alle regels schrappen. Vrijdag praat het kabinet over deze nieuwe wet.

TNO bekeek de mate waarin werknemers te maken hebben met `lage risico's' waarvoor staatssecretaris Van Hoof de regels in de Arbowet wil schrappen. Het gaat om zaken als werken in extreme hitte, werken zonder toiletten of twee uur achtereen staand werk verrichten.

Bijna 90 procent van de werknemers heeft wel eens met één of meer van deze risico's te maken. Zo moet bijna één op de vijf werknemers regelmatig langer dan twee uur staand werk verrichten.

Een kwart van de werknemers werkt regelmatig in een onprettig binnenklimaat. Een op de acht werknemers werkt regelmatig zonder daglicht op het werk.

Werknemers zijn er niet altijd gerust op dat ze zelf de baas kunnen overtuigen om deze risico's aan te pakken. Bij problemen als langdurig staan of onprettig binnenklimaat meent slechts één op de drie werknemers de eigen werkgever te kunnen overhalen op basis van argumenten.

De uitkomsten van het onderzoek door TNO worden door FNV Bondgenoten gezien als kritiek op het beleid van het kabinet. Willem Noordman, hoofdbestuurder FNV Bondgenoten: "Staatssecretaris Van Hoof gaat ervan uit dat werknemers zelf hun arbeidsomstandigheden wel kunnen regelen. Helaas is dat maar al te vaak een utopie."

De SER heeft in juni een advies uitgebracht waar het onderscheid tussen hoge en lage risico's wordt afgewezen. FNV Bondgenoten is kwaad over hoe staatssecretaris Van Hoof het SER-advies interpreteert.

Noordman: "Van Hoof zegt dat hij het SER-advies volgt, maar benadert de problematiek nog steeds vanuit het oogpunt van onderscheid tussen hoge en lage risico's. Zo heeft Van Hoof al gemeld dat hij het recht op zitgelegenheid en een ruimte met daglicht wil schrapen. Daar hebben miljoenen werknemers mee te maken."

Van Hoof wil (in tegenspraak met wat de SER wil) hele algemene bepalingen opnemen die zonder nadere invulling op brancheniveau niets voorstellen. Dat betekent rechtsongelijkheid tussen werknemers in branches waar vakbonden wel concrete afspraken kunnen maken en sectoren waar daar niet lukt.

Noordman: "Door verslechteringen in de sociale zekerheid en de roep tot langer doorwerken wordt gezond werken steeds belangrijker. Daar moet de overheid zijn verantwoordelijkheid in nemen. Als het kabinet het SER-advies niet volgt verwachten wij dat de politiek Van Hoof terugfluit."

De rapportage is te vinden op www.fnv.nl/arbeid. Zie ook http://www.arbobondgenoten.nl/.