Time : 9:44:32 AM
Date : Friday, November 18, 2005
Sender Name: Fedichem

Latexco te Tielt ontvangt van Fedichem de ResponsibleCare-milieuprijs Brussel/Tielt - 18 november 2005. Latexspecialist Latexco te Tielt, gespecialiseerd in de kernen van latex slaapsystemen, ontving gistennamiddag, tijdens een academische feestvering, van de chemiefederatie Fedichem de tweejaarlijkse Responsible Care-Prijs. Hiermee bekroont Fedichem bedrijven uit de Belgische chemiesector voor opmerkelijke prestaties op het vlak van milieubescherming, veiligheid en gezondheid en de communicatie daarrond. Latexco nam de gelegenheid te baat voor een terugblik op 50 jaar ondernemen, investeren en innoveren.

Latexco ontvangt de Responsible Care-Prijs 2005 voor een origineel milieutechnologie-project. Het bedrijf gebruikt in zijn productie belangrijke hoeveelheden hoogkwalitatief proceswater, bijvoorbeeld voor de productie van stoom en voor het oplossen van de grondstoffen. Het bedrijf heeft een geïntegreerd systeem ontworpen om dit proceswater bijna volledig te hergebruiken. Voorheen gebruikte het belangrijke hoeveelheden leiding- en zogenaamd "sokkelwater", dat is grondwater dat door zijn specifieke fysisch-chemische eigenschappen van groot belang is in de lokale textielindustrie.

De nieuwe investering heeft 2,2 miljoen ¤ gekost, is compact maar zeer performant: ze recupereert 95% van het water. Ze bespaart dus in ruime mate op natuurlijke grondstoffen en levert geen afvalslib op dat vroeger diende gestort te worden. Tenslotte verbruikt ze - in verhouding tot de vroeger ingezette waterzuiveringsmethoden - heel weinig energie en hulpstoffen.

De uitreiking door Afgevaardigd Bestuurder Jean-Marie Biot, in aanwezigheid van talrijke lokale prominenten en bestuurs- en personeelsleden van het bedrijf, had plaats tijdens een Academische Viering in de Latexco Academy, het vormings- en trainingscentrum van het bedrijf. Hierbij kregen de aanwezigen een betere kijk op het 50-jarig bestaan van het familiebedrijf en de innovatieve aanpak die mee zijn succes bepaalde.

Goed zijn en dat ook laten weten
In 1986 reeds startte in Canada een industriële actie, vanuit een fundamentele bezorgdheid voor een steeds beter leefmilieu en een nóg hogere veiligheid. "Responsible Care". Het gaat om een actie vanuit een fundamentele bezorgdheid voor een steeds beter leefmilieu en een nóg hogere veiligheid. Het ondertekenen van het Responsible Care-Charter is een noodzakelijke voorwaarde om lid van Fedichem te kunnen worden.

Bij Responsible Care gaat het erom dat de bedrijven goed te ZIJN en dat ook goed LATEN WETEN. De term bestaat eigenlijk uit twee delen:


· met de term "Responsible" erkent de chemische industrie haar socio-economische en ecologische verantwoordelijkheden voor een degelijke en zorgvuldige omgang met chemische stoffen en met de installaties waarin ze vervaardigd worden.

· met de term "Care" willen de chemiesector aangeven dat hij die verantwoordelijkheid ook daadwerkelijk opneemt. Zij wil dus streven naar continue verbeteringl op het vlak van leefmilieu, veiligheid en gezondheid van mens en zijn omgeving.

In Responsible Care engageren de chemiebedrijven zich resoluut tot een open dialoog met alle maatschappelijke actoren. Fedichem surft mee op dezelfde golftoppen en stimuleert deze dialoog tussen de bedrijven en het maatschappelijk weefsel op diverse manieren, waaronder de Responsible Care-Prijs.

De Prijs wordt toegekend op basis van dossiers die de bedrijven indienen en die voorgelegd worden aan een gemengd
industrieel-academische jury. Deze laatste zorgt voor een grote mate van objectiviteit. De Responsible Care-prijs is een waarachtige waardering voor een belangrijke bedrijfsinspanning.

In de voorbije jaren hebben vaak grotere ondernemingen de prijs ontvangen. Zij hebben vaak het startvoordeel dat zij beschikken over een grotere schare aan gespecialiseerde medewerkers en over de know-how van het internationale concern waartoe zij behoren. Toch kwamen ook reeds enkele kleinere en middelgrote voor het voetlicht van onze Prijs. En daar is Fedichem erg blij om. Want proportioneel zijn hun milieu- en veiligheidinspanningen zeker niet minder!

De jury was unaniem in zijn lovende woorden voor het project. Zijn belangrijkste argumenten waren:

- de kwaliteit, de originaliteit en de "holistische" totaalbenadering van het bedrijf in deze problematiek;

- de talrijke innovatieve aspecten van het project, niet alleen op het vlak van het leefmilieu! Ook economisch (significant minder afvalkosten, milieuheffingen, waterzuiveringskosten en kosten voor stoomproductie) en maatschappelijk (o.a. minder risicovolle arbeidsomstandigheden en nog slechts 1/3 vrachtwagen-transporten) levert het een flinke boni op. Een échte stap naar meer duurzaamheid dus;

- de pro-actieve houding ten aanzien van het Vlaams milieubeleid;
- de uitwisselbaarheid van de technologie met andere bedrijven en zelfs andere activiteiten, zoals de indamping van melk tot melkpoeder in de voedingsnijverheid.

De Prijs is een origineel beeldhouwwerk van Evelyne Gilmont, befaamde Belgische vormgeefster en Professor aan de Hogeschool voor plastische en visuele kunsten in Mons. De trofee symboliseert op driedimensionale wijze de handen van het Responsible Care-logo en de planeet Aarde die erdoor beschermd wordt.

De Jury van specialisten bestond uit Professor Alfons Buekens (Vrije Universiteit Brussel, Departement Chemische Ingenieurstechniek en Industriële Scheikunde), Professor Albert Germain (Université de Liège, Département Chimie Industrielle), Professor Em. Rudy Verheyen (Universiteit Antwerpen, Departement Biologie en dhr. Pol Henri (Solvay Jemeppe-sur-Sambre), winnaar van de Responsible Care-Prijs 2003.

Informatie :
Latexco,
Mieke Vandemoortele,
Manager PR & Corporate Communications,
tel. 051 40 14 31
mieke.vandemoortele@latexco.com

Fedichem
Claude Klein,
Directeur Responsible Care,
tel. 02 238 97 37
cklein@fedichem.be

Fedichem
Dirk Clotman,
Senior Adviser Communicatie,
tel 02 238 97 51
dclotman@fedichem.be

URL: http://www.latexco.be/ Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations: (None)

Link to Press Release - NL