Gemeente Rotterdam


---


Nr. 197
18 november 2005

Rotterdam pleit opnieuw voor zakelijke toekomst Airport

Rotterdam Airport moet zich voorlopig verder ontwikkelen als zakelijke luchthaven binnen de huidige geluids- en veiligheidsgrenzen. Dit standpunt heeft het college van B & W ingenomen naar aanleiding van het onderzoek Ontwikkelingsperspectieven Rotterdam Airport. In 2020 beoogt het college een sterke regionale luchthaven met 25 zakelijke Europese bestemmingen en 60 procent zakelijke reizigers.

De verdere ontwikkeling van Rotterdam Airport als zakelijke luchthaven is noodzakelijk voor de werkgelegenheid in Rotterdam en de zuidelijke randstad. Uiteindelijk zal verruiming van de geluidsgrenzen hiervoor noodzakelijk zijn. Het college is van mening dat de huidige geluidsgrenzen rond Rotterdam Airport alleen wezenlijk kunnen veranderen als daar voldoende draagvlak voor is in de regio én als eigenaar Schiphol zich duidelijk verbindt aan de zakelijke toekomst van Rotterdam Airport.

In september concludeerden onderzoekers dat Rotterdam Airport zich steeds sterker ontwikkelt als luchthaven voor vakantievluchten terwijl met Schiphol al in 1998 is afgesproken dat de luchthaven een zakelijke oriëntatie zou krijgen. Op dit moment heeft slechts 30 procent van de reizigers een zakelijk doel. Het college gaat nu in gesprek met Schiphol om te komen tot een aanvulling op de afspraken uit 1998. Die aanvulling moet ervoor zorgen dat het zakelijke profiel van Rotterdam Airport meetbaar en controleerbaar wordt vastgelegd.

Veel aspecten rond de verdere ontwikkeling van Rotterdam Airport hebben implicaties voor de regio en vragen om een gezamenlijke benadering. Dit geldt bijvoorbeeld voor de woningbouwopgave maar ook voor de werkgelegenheid die de luchthaven biedt. In de komende periode wordt daarom een structureel overleg opgezet waar allerlei ontwikkelingen rond Rotterdam Airport kunnen worden besproken. Daar zullen ook het lopende MER-onderzoek van Rotterdam Airport en de gevolgen van een ruimere geluidscontour op de ruimtelijke plannen, de bereikbaarheid, veiligheid en gezondheid met elkaar besproken worden.

noot voor de redactie/