Gemeente Amsterdam

Creatief wonen voor de creatieve klasse?

18 november 2005
---
O+S In navolging van Richard Florida richten veel steden zich tegenwoordig op het stimuleren van het people climate in de stad. Niet een optimaal investeringsklimaat is het belangrijkst in de stedelijke ontwikkeling, maar openheid, tolerantie en diversiteit staan centraal. Dit moet vooral mensen met creatieve en innovatieve talenten aantrekken.

Creatieve geesten zoeken elkaar op

Opvallend afwezig in het gedachtegoed van Florida zijn echter de woning en de woningmarkt. Marco Bontje en Sako Musterd van het onderzoeksinstituut AMIDSt (UvA) schreven daarom een bijdrage over dit onderwerp in het boek Creativiteit en de stad, dat onlangs verscheen. Zij namen Amsterdam als voorbeeld.

Amsterdamse kenniswerkers wonen binnen de ring

Bontje en Musterd stellen in hun artikel dat de woonoriëntatie van de creatieve klasse grote verschillen laat zien. Kenniswerkers die in Amsterdam werken, wonen tot ver buiten de stad. Verder zijn kunstenaars en architecten op het stadscentrum gericht, terwijl hoogleraren zowel landelijk als centrumstedelijk wonen. Toch is er een duidelijk concentratiegebied: de groepen vinden elkaar vaak binnen de ringweg A10 en ten zuiden van het IJ. Bovendien wonen veel kenniswerkers in en vlakbij steden waar veel creatieve en kennisintensieve banen zijn.

Functionerende woningmarkt belangrijk voor economisch succes

De auteurs gaan ervan uit dat de kenniswerker een bijzondere woningvoorkeur heeft. Zij noemen met nadruk de 'lofts' - luxe appartementen in vroegere pakhuizen en fabrieken - en oude arbeiderswoningen. Onder welgestelde stedelijk georiënteerden zijn deze woningen erg populair, maar voor aanstormend creatief talent zijn ze onbetaalbaar.

Balans tussen wonen en werken

De juiste mix tussen de woonfunctie en de economische functies van de stad bepalen mede de aantrekkelijkheid van de stad. De verstopte en scheve woningmarkt in Amsterdam maakt het echter moeilijk om een juiste balans te vinden. "Amsterdam heeft als creatieve kennisstad nog de woningvoorraad van een industriestad", aldus de auteurs. Met de verstopte woningmarkt is Amsterdam niet uniek. Een problematische woningmarkt lijkt in succesvolle, creatieve kennissteden onvermijdelijk te zijn, zo blijkt uit onderstaande figuur. Op den duur vormt dit echter een belemmering voor economische ontwikkelingen. Bontje en Musterd stellen daarom dat centra van kennis en creativiteit de woningmarkt niet uit het oog mogen verliezen bij het nastreven van hun economische ambities. Het is de uitdaging om het aanbod in het midden- en hogere segment te vergroten én toegankelijk te blijven voor starters met weinig kapitaal.

Woon- en werkmogelijkheden, Europese steden *

Woon- en werkmogelijkheden, Europese steden (46 Kb)

Het boek 'Creativiteit en de Stad. Hoe de creatieve economie de stad verandert' is samengesteld door Simon Franke en Evert Verhagen. Het boek is uitgegeven door NAi Uitgevers. Nederlandse editie: ISBN 90 5662 460 1, EUR 24,50.