Stichting Bouw Research

Flexibele leidingvloeren in de praktijk

In 2001 verscheen de brochure 'Variëren met vloeren' In deze brochure werden de ontwikkelingen rond flexibele vloersystemen op een rijtje gezet. Vijf jaar later is het tijd voor een update, waarin praktijkervaringen van gebruikers zijn verwerkt. De brochure 'Flexibele leidingvloeren in de praktijk' is een goed hulpmiddel voor opdrachtgevers, aannemers en architecten die willen inspelen op de trend van consumentgericht bouwen.

AuteurA. Harsta Aldus Bouwinnovatie
Artikelnummer542.05
Prijs¤14,90
Datum van publicatie10 november 2005

Achtergrond informatie

De trend richting consumentgericht bouwen heeft ook gevolgen voor vloersystemen. Een vloer kan er in belangrijke mate toe bijdragen dat een consument meer flexibiliteit en indelingsvrijheid in huis krijgt. Die conclusie wordt onderschreven in het IFD-programma, dat voor de vloer een prominente rol ziet weggelegd bij consumentgericht bouwen. De gewenste flexibiliteit uit zich op twee gebieden: enerzijds meer flexibiliteit tijdens de bouw (procesflexibiliteit), anderzijds meer flexibiliteit na oplevering (gebruiksflexibiliteit).

Update van 'Variëren met vloeren'
'Praktijkervaringen met flexibele vloersystemen' is in feite een vervolg op 'Variëren met vloeren'. De karakteristieken van de tien vloertypen die zijn beschreven in deze brochure zijn compleet geactualiseerd. Alleen die vloeren zijn onderzocht die industrieel vervaardigd zijn en zonder aanvullingen hun constructieve draag -en/of stabiliteitsfunctie kunnen vervullen, zonder dat er op de bouwplaats een constructieve toevoeging (beton) nodig is. Daarnaast dienen de vloeren bij te dragen aan flexibiliteit (proces -en/of gebruikersflexibiliteit). Gietbouw, breedplaatvloeren en de zogenaamde computervloeren vallen daarmee buiten het onderzoekskader. Bovendien zijn de ervaringen van opdrachtgevers, aannemers en architecten aan de inhoud toegevoegd. Deze ervaringen omvatten zes verschillende flexibele vloersystemen:·Bestcon 60 / Heijmans; ·Infra+ / Prefab Limburg; ·Leidingvloer / VBI12; ·Staalframe / Corus & FeNB214; ·Staalvloer / Sadef16; ·Wing+vloer / Betonson184.De onderzoeksbevindingen uit de interviews zijn getoetst en aangescherpt door verschillende stellingen te behandelen in een 'ronde-tafelbijeenkomst' met diverse bouwpartners.

Integraal ontwikkelde vloer
De conclusie van de betrokken bouwpartners is dat flexibele vloersystemen de toekomst hebben. Daarbij kan proces- en gebruikersflexibiliteit beter worden gegarandeerd door een integraal ontwikkelde constructie- en afwerkvloer. De onderzoekers doen de aanbeveling om te kijken of een opzet zoals bij gevelbouw mogelijk is. Gevels worden vaak aangeboden door gevelbouwers die de gevel 'turn key' opleveren. Alle gevelonderdelen worden van verschillende leveranciers betrokken en tot een totale gevel gesmeed.