Time : 3:14:56 PM
Date : Friday, November 18, 2005
Sender Name: Fedichem

Vlaamse basischemie brengt Kyoto een stuk dichterbij - Energie-efficiëntie 25% beter dan in de Verenigde Staten

Brussel, 18 november 2005.

Naar aanleiding van de ondertekening van de N2O-convenant tussen BASF Antwerpen en het Vlaamse Gewest, onderstreept Fedichem Vlaanderen, de Vlaamse afdeling van de chemiefederatie, dat de Vlaamse petrochemische industrie voor ons
land een essentiële partner is in de realisatie van de (hoge) Kyoto-doelstellingen om de uitstoot aan broeikasgassen terug te dringen. Dat doet zij zowel via haar chemische procestechnieken als via talrijke producten die zij fabriceert en waarmee ook andere sectoren (o.a. bouw en automobielconstructie) belangrijke stappen naar rationeel energiegebruik en minder uitstoot kunnen zetten.

De productie-installaties in de Vlaamse basischemie behoren tot de grootste en modernste ter wereld. De technieken en technologie die zij inzetten behoren tot de best beschikbare, zowel op het vlak van grondstoffen als inzake energieverbruik. Daardoor zijn de emissies aan broeikasgassen de laatste decennia continu en sterk gedaald. De aangekondigde nieuwe investering voor de sterke reductie van N2O-emissie bij BASF Antwerpen is daar van nogmaals een treffende illustratie en belangrijke stap voor Vlaanderen om haar Kyoto-doelstelling te bereiken.

De petrochemische cluster in Antwerpen is de tweede grootste ter wereld. Hoewel installaties van deze omvang uiteraard energie-intensief zijn, is de sector qua energie-efficiëntie absolute wereldtop. Onze energie-efficiëntie is 25% beter dan van vergelijkbare installaties in de Verenigde Staten en globaal 4% beter dan de wereldtop. Op 35 jaar is de productie met 300% toegenomen, maar het totale energieverbruik slechts met 40%, anders gezegd: het energieverbruik per producteenheid is in die periode met ruim 60% gedaald!

Als energie-intensieve sector heeft de petrochemie in Vlaanderen vanuit kostenoogpunt al sedert de jaren zeventig en tachtig gezocht naar modellen van rationeel en efficiënt energiegebruik. Deze hebben uiteraard ook gunstige ecologische effecten. Zij zorgen voor een continue, belangrijke én ook kostenefficiënte daling van de uitstoot aan broeikasgassen. Deze proactieve houding wordt de jongste jaren ook aangevuld met vrijwillige verbintenissen (convenanten) die de bedrijven van de sector met de overheid gesloten hebben. Deze convenanten wérken en verzekeren het behoud van het industrieel weefsel dat belangrijk is voor de welvaart in onze regio. De chemie neemt terzake haar volle verantwoordelijkheid.

Als hooginnovatieve sector brengt de chemie oplossingen voor vele energie- en milieutechnische vragen in "eigen huis" en tal van andere sectoren.

Informatie:
Frans Dieryck
Gedelegeerd bestuurder Fedichem Vlaanderen
Tel. 02-238.98.18
fdieryck@fedichem.be

Dirk Clotman
Senior adviser communicatie
Tel. 02-238.97.51
dclotman@fedichem.be

URL: http://www.basf.be/nl/nieuws/persberichten/ Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations: (None)

Link to Press Release - NL