Leefbaar Utrecht

Persbericht 18 november 2005

Leefbaar Utrecht heeft respect voor de keuze van wethouder Toon Gispen

Het besluit van Leefbaar Utrecht wethouder Toon Gispen om zijn positie ter beschikking te stellen wordt door de gemeenteraadsfractie van Leefbaar Utrecht ten zeerste betreurd.

Het feit dat de wethouder de politieke consequenties trekt uit de onder zijn verantwoordelijkheid gemaakte fouten binnen het ambtelijk apparaat vervult de fractie echter met het grootste respect. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat voor deze wethouder, die in de afgelopen vijf jaar het gemeentelijk integriteitbeleid heeft vormgegeven, politieke integriteit met hoofdletters geschreven dient te worden. Dit past volledig bij de openheid van deze wethouder, die daarmee volstrekt in lijn met de idealen van Leefbaar Utrecht handelt.

Toon Gispen heeft in de bijna vijf jaar dat hij wethouder in Utrecht is geweest, in belangrijke mate bijgedragen aan het realiseren van belangrijke punten uit het verkiezingsprogramma van Leefbaar Utrecht uit 2000. Zo zijn onder zijn bezielende leiding de Culturele Zondagen tot een groot succes geworden en heeft hij zich volledig ingezet voor het realiseren van wijkraden.

De wethouder heeft voor de Utrechtse cultuur een cruciale rol gespeeld bij het vorig jaar zo succesvol afgesloten cultuurconvenant met rijk en provincie.

Ook de plannen voor de vormgeving van een nieuwe gemeentelijke organisatie die thans in uitvoering gaan, weerspiegelen zijn grote betrokkenheid bij het belang dat burgers hebben bij een goede gemeentelijke dienstverlening.

Door het vertrek van Toon Gispen verliest de stad Utrecht een goed wethouder en een open bestuurder die zich vijf jaar lang ten volle voor Utrecht en de Utrechters heeft ingezet.

De fractie van Leefbaar Utrecht zal de gemeenteraad vragen een diepgaand en onafhankelijk onderzoek in te stellen nav. de omstandigheden en ambtelijke begeleiding rondom de aankoop van het depot voor het Centraal Museum die blijkbaar reeds in 2003 heeft plaatsgevonden.

Leefbaar Utrecht zal voor de ontstane vacature geen nieuwe kandidaat voordragen aangezien de fractie van mening is dat dit voor de korte resterende raadsperiode een onaanvaardbare aanslag op het geld van belastingbetaler zou beteken en zal het College verzoeken de portefeuille van wethouder Gispen gezamenlijk te behartigen.

Vincent Oldenborg
Fractievoorzitter Leefbaar Utrecht
Tel: 06 29184621