Stork Groep NV

18-11-2005

Boeing selecteert Stork Aerospace voor ontwikkeling en management van elektrische systemen voor Multi-mission Maritime Aircraft (MMA)

Stork Aerospace heeft met The Boeing Company overeenstemming bereikt over de ontwikkeling van de missiegerelateerde elektrische systemen en het daarvoor benodigde leveranciersmanagement voor de Boeing P-8A Multi-mission Maritime Aircraft (MMA) tijdens de System Development and Demonstration fase. De opdracht omvat de ontwikkeling van alle elektrische kabelbomen en optische glasvezel-, coax- en dataverbindingssystemen voor de missieapparatuur. Naast testopstellingen worden bovendien systemen geleverd voor drie ontwikkelings-testvliegtuigen en - optioneel - vier operationele testvliegtuigen. Het contract vertegenwoordigt een waarde van circa US$ 12 miljoen, gespreid over een periode van 4 jaar.

De P-8A MMA wordt ontwikkeld voor de Amerikaanse marine en is gebaseerd op een afgeleide versie van de Next-Generation 737-800. Het toestel is geschikt voor de lange afstand en kan worden ingezet bij bestrijding van onderzeeërs en schepen, alsmede voor inlichtingen-, surveillance- en opsporingsdiensten, zowel op open terrein als boven zee en in kustgebieden. De Amerikaanse marine voorziet de aanschaf van 108 P-8A toestellen. Het eerste vliegtuig zal voor vluchttestdoeleinden in 2009 worden afgeleverd. In 2013 zal het naar verwachting beschikbaar zijn voor operationele inzet. Op 14 juni 2004 kende de Amerikaanse overheid Boeing een contract toe ter waarde van US$ 3,89 miljard voor de ontwikkeling van het P-8A programma, de zogenaamde System Development and Demonstration (SDD) fase. Daarbij zijn inbegrepen de ontwikkeling en integratie van alle benodigde software en missiesystemen, modificaties van het vliegtuigcasco en het opzetten van trainingsfaciliteiten. Het is de bedoeling dat de P-8A aanzienlijke veranderingen teweeg zal brengen in de wijze waarop de Amerikaanse marine haar (zee)patrouille- en opsporingseenheden zal opleiden, organiseren en inzetten.

Fokker Elmo, een onderdeel van Stork Aerospace, is al betrokken bij de 737 AEW&C en de AWACS programma's van Boeing Integrated Defense Systems (IDS). De hierbij geleverde prestaties hebben bij Boeing de doorslag gegeven om Fokker Elmo ook te selecteren voor de P-8A MMA. De ontwikkelingsactiviteiten zullen door Fokker Elmo nog deze maand worden gestart. Het programma zal deels in de Verenigde Staten en deels in Nederland worden uitgevoerd, waarbij Fokker Elmo meerdere Amerikaanse leveranciers zal betrekken.
Het MMA contract is binnen enkele weken de tweede opdracht van Boeing aan Fokker Elmo. Op 6 oktober kreeg het Stork Aerospace bedrijf van Boeing Commercial Airplanes ook al de opdracht voor bekabeling van het 737 passagiersvliegtuig.

Stork Aerospace ontwikkelt en produceert hoogwaardige componenten en systemen voor de lucht- en ruimtevaartindustrie en levert geïntegreerde servicediensten en producten aan eigenaren en gebruikers van vliegtuigen. In 2004 boekte de groep met 3.182 medewerkers een omzet van 495 miljoen bij een totale Stork omzet van 1,82 miljard.

Informatie voor de pers:
Stork N.V.
Koos Huurdeman
Tel.: 035 695 75 75 of 06 53 82 31 46

back