Time : 4:05:21 PM
Date : Friday, November 18, 2005
Sender Name: Fedichem

Fedichem heeft gemengde gevoelens over de stemming - Eerste lezing van REACH in Europees parlement

Brussel, 18 november 2005

Fedichem, De Federatie van de Chemische Industrie in België, blijft de doelstellingen van REACH onderschrijven maar stelt vast dat het gestemde voorstel op een aantal punten, zoals autorisatie, niet de gewenste richting uitgaat.

Uiteindelijk werd gisteren de eerste lezing afgerond in het Europees Parlement. Om daartoe te komen werd een lange democratische weg afgelegd, met veel discussies en informatiesessies. Standpunten werden bijgestuurd en in een aantal gevallen werden ook compromissen gevonden. Jammer genoeg niet voor alles.

Het toepassingsgebied wordt beter afgelijnd en ook voor chemische stoffen in eindproducten wordt er een stap in gezet naar minder bureaucratie. Rond registratie was er al een compromis gevonden tussen de drie hoofdcommissies die zich met REACH bezig hielden en als chemische industrie vinden we dit positief. Wij vinden hier een vorm van de risicogebaseerde aanpak die we voorstellen terug, weliswaar met een aantal mindere punten voor de industrie, maar het compromis gaat duidelijk in de richting van "meer risico's - meer gegevens, minder risico's - minder gegevens".

De beoordeling van de dossiers door het agentschap is een goede zaak. Die garandeert dat REACH op een gelijkaardige manier geïnterpreteerd zal worden in de 25 lidstaten. Het verplicht delen van zowat alle testen binnen OSOR (één registratie per stof) biedt zeker voordelen aan een belangrijk deel van de KMO's, maar het is een tweesnijdend zwaard dat anderzijds de zogenaamde "freeriders" de kennis en de knowhow op een schoteltje aanbiedt.

Maar het is vooral op het vlak van de autorisatie dat het Europees Parlement te ver is gegaan. Vergunningen zullen enkel verleend worden als er geen haalbare alternatieven zijn, en dan nog met een beperkte duur van 5 jaar, ook al werd eerder aangetoond dat de stoffen in hun gebruik veilig zijn voor mens en milieu. Deze periode is overigens extreem kort in een industrieel landschap waar toepassings- en kwaliteitstesten zeer belangrijk zijn en in veel gevallen meerdere jaren duren. Daarenboven is er de onzekerheid die haar gevolgen kan hebben op investeringen in de toekomst. Fabrieken worden niet gebouwd voor 5 jaar! Kortom, dit brengt de Europese chemische industrie in een nadelige positie ten opzichte van andere landen en zal zeker en vast betekenen dat stoffen uit productie zullen genomen worden en het stopzetten van investeringen tot gevolg hebben.

Verder wordt veel aandacht besteed aan vervanging van diertesten, maar de nieuwe testen zullen in het beste geval slechts ter beschikking komen nadat alle 30.000 stoffen geregistreerd zijn. Ook dat is een technisch-wetenschappelijke realiteit. Voor KMO's wordt specifieke hulp voorzien, maar enkel de uitwerking zal natuurlijk laten zien of dit efficiënt is of niet. Het idee als dusdanig verdient natuurlijk onze appreciatie. Ook naar transparantie gaan we een stuk verder en zal men uiteindelijk voor eindproducten gelijkaardige informatietools moeten voorzien, zoals nu het geval is voor de detergenten.

Kortom, er is nog een eind af te leggen alvorens we een REACH gaan hebben, dat al zijn doelstellingen, zoals geformuleerd in het witboek zal halen: zijnde het garanderen van de gezondheid en het milieu in combinatie met het behoud en de verbetering van de positie van de Europese Industrie.

Fedichem blijft natuurlijk verder zoeken naar de meest efficiënte vorm van REACH die dit kan waarmaken en hoopt dat de Europese Raad voor Concurrentievermogen de tekst van het Europese Parlement zal herzien en onnodige bureaucratische elementen uit de stemming van 17 november in het Europees Parlement zal schrappen.

Informatie:
Jean-Marie Biot, Afgevaardigd Bestuurder Fedichem, tel. 02 238 97 74, jmbiot@fedichem.be
Erwin Annys, Senior Adviser Product & Innovation Policy, tel. 02 238 97 55, eannys@fedichem.be
Daniel Verbist, Directeur Communication & Public Affairs, tel. 02 238 99 91, dverbist@fedichem.be

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations: (None)

Link to Press Release - NL