Ingezonden persbericht


Persbericht

Zorgverzekering: armoedeval voor werkende 65-plusser

De nieuwe Zorgverzekeringswet (Zvw) zal een eind maken aan de arbeidsdeelname van veel 65-plussers -en aan de activiteiten van in deze leeftijdscategorie gespecialiseerde uitzendbureaus.

Dat zegt de Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU). Volgens de Zvw moet de werkgever de inkomensafhankelijke bijdrage van 6,5% van het loon aan al zijn werknemers, inclusief 65-plussers, vergoeden. In de huidige Ziekenfondswet betaalt de werkgever geen premie voor een gepensioneerde. De nieuwe regeling maakt deze werknemers dus in één klap 6,5% duurder.

"Zo'n tariefsverhoging valt natuurlijk niet aan onze opdrachtgevers te verkopen", zegt NBBU-woordvoerder Remco Valkman, "en daarom worden de oudere werknemers uit de markt geprijsd". Minister Hoogervorst van VWS ziet geen aanleiding om deze ongehoorde kostenstijging voor de werkgevers te compenseren. Merkwaardig, vindt de NBBU, omdat het kabinet nu juist een toenemende arbeidsdeelname van ouderen zegt na te streven. Hoogervorst's collega van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft onlangs nog aan de Tweede Kamer een onderzoek toegezegd om onnodige belemmeringen weg te nemen voor mensen die na hun pensionering als uitzendkracht aan de slag willen. "Dat onderzoek kan op deze manier wel achterwege blijven", aldus Valkman, "want voor het klaar is zijn de 65-plussers al van de arbeidsmarkt verdwenen". De werknemers zelf zullen in veel gevallen evenmin gebaat zijn bij de vergoeding door de werkgever. Hun inkomen stijgt weliswaar, maar daardoor zal hun zorgtoeslag omlaag gaan of zelfs verdwijnen. Woordvoerder Valkman: "En zo creëert Hoogervorst zijn eigen variant op de armoedeval". Ook de Belastingdienst worstelt met deze materie. In zijn laatste nieuwsbrief werd aan de werkgevers verteld dat zij aan 65-plussers geen vergoeding hoefden te geven. Toen de NBBU om bevestiging vroeg, werd de mededeling ijlings ingetrokken.

Voor nadere informatie: NBBU, Remco Valkman (lid bestuur), tel. nr. 030 2292219

NBBU
Jan van Eijcklaan 2-6
3723 BC Bilthoven
030 2292219
info@nbbu.nl

De Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen NBBU is de werkgeversorganisatie van ruim 365 uitzendbureaus in het mkb-segment van de uitzendbranche


---- --