Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN UITGEVERIJ JAN VAN ARKEL

EN STIChting natuur en milieu

Utrecht, 18 november 2005

Bierkaai-bokaal voor kweker Ruurd Walrecht

Akkerbouwer Ruurd Walrecht ontvangt vandaag in Utrecht uit handen van Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu, de Bierkaai-bokaal. De bokaal, een initiatief van Natuur en Milieu en Uitgeverij Jan van Arkel, is bedoeld voor een persoon die 'ondanks tegenwerkende regelgeving of bureaucratie' iets belangrijks tot stand heeft gebracht op het gebied van natuur en/of milieu'.

Ruurd Walrecht kweekt op zijn museumakker 'De Oersprong' in het Drentse Veenhuizen honderden oude, zeldzame landbouwgewassen die in de moderne, industriële landbouw zijn verdwenen. Hij krijgt de bokaal omdat hij volgens De Rijk 'bij uitstek een vechter tegen de bierkaai is. Een man die ondanks tegenslagen, tegenwerking en uitputtende gevechten met bureaucratische instanties niet opgeeft, maar blijft vechten voor zijn ideaal: een plantaardige Ark van Noach.' De Rijk: 'Wij maken ons druk over de achteruitgang van de biodiversiteit in verre landen. Terecht, maar ook in onze eigen achtertuin gaat een enorme biodiversiteit verloren, namelijk een diversiteit aan oude granen, groenten en bonen. Het is toch bizar dat wij met z'n allen wel veel geld uitgeven aan behoud van schilderijen en monumentale gebouwen, maar ondertussen ons levende culturele erfgoed ongemerkt laten verdwijnen. Dat is niet alleen jammer omdat wij daarmee een rijkdom aan smaken kwijtraken, oude gewassen zijn vaak ook taaier. Zeker nu wij te maken hebben met veranderingen in het klimaat is het goed om een reserve te hebben voor het geval het fout gaat met de gangbare landbouw.'

Naast Walrecht waren er zeven andere genomineerden, waaronder dassenman Jaap Dirkmaat en waddenonderzoeker Theunis Piersma. Zij worden geportretteerd in het boek 'Winnen van de Bierkaai' geschreven door journalist Koos Dijksterhuis, dat vandaag verschijnt.

Winnen van de Bierkaai (isbn 90 6224 461 0) kost E 12,95 en ligt vanaf vandaag in de boekhandel.

Meer informatie over de Bierkaai-bokaal bij Michel Jehae, persvoorlichting Natuur en Milieu (06 - 14 48 74 27) of Jan van Arkel, uitgever (030) 273 18 40.


---- --