Gemeente Kerkrade

18.11.05: K. O. voor heer en mevrouw Nas

Op vrijdag 18 november aanstaande om 17.00 uur ontvangen de heer Nas en mevrouw Nas-Soeters uit handen van burgemeester Jos Som een Koninklijke Onderscheiding.
Meneer Nas en mevrouw Nas-Soeters worden dan benoemd als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De uitreiking vindt plaats op de Ahornstraat 27 te Kerkrade.

Persoonlijke gegevens de heer J.C. Nas
Geboren: 5 juni 1959
Adres: Ahornstraat 25, 6463 GA Kerkrade

Persoonlijke gegevens mevrouw M.H.H. Nas-Soeters Geboren: 4 december 1961
Adres: Ahornstraat 25, 6463 GA Kerkrade

De heer en mevrouw Nas-Soeters hebben samen de Stichting Gehandicapten Informatie Project Scholen (GIPS) opgericht.
Sinds 1990 bezoeken zij scholen om de jeugd te informeren over het leven met een handicap, voor de desbetreffende persoon zelf en voor zijn of haar omgeving.
Tegenwoordig geven 90 vrijwilligers van de Stichting GIPS de jeugd zeer frequent informatie op diverse scholen in Zuid-Limburg en omgeving.
Inmiddels zijn circa 160 scholen bezocht. Elke school wordt twee keer bezocht; de eerste keer mogen de kinderen actief aan de slag met blindenstok, braille, rolstoel, voettekenen enzovoorts. Daarnaast worden er "denkvragen"gesteld. In de klas wordt de praktijkles geëvalueerd. Een week later komt dezelfde groep gehandicapten weer terug om vragen van de kinderen te beantwoorden.

De heer en mevrouw Nas-Soeters nemen de organisatie van dit project voor hun rekening. Zij benaderen scholen en zorgen ervoor dat de door GIPS gebruikte hulpmiddelen in goede staat verkeren. Tevens maken zij een fotoboek waarbij zij de kinderen helpen bij het beantwoorden van de vragen.
De heer en mevrouw Nas-Soeters maken een rooster voor alle medewerkers en de scholen en letten erop dat er bij elke school een zo groot mogelijke diversiteit aan handicaps vertegenwoordigd zijn. Af en toe vallen ze zelf in. Daarnaast zorgt het echtpaar Nas ervoor dat elke medewerker die scholen bezoekt voor het GIPS-project opgehaald en thuisgebracht wordt. Tevens verzorgt het echtpaar Nas een afsluitingsfeest. Met Kerst krijgen alle medewerkers een presentje. Geen verjaardag van medewerkers slaan ze over. Daarnaast organiseren zij voor elke "kring" evaluatiegesprekken om met de uitkomsten iets constructiefs te doen.