Perdu

Vrijdag 18 november
Zinnelijk Stappen
Aanvang 20.30 uur

M.m.v Marian Boyer, Vrouwkje Tuinman, Mustapha Ayned, Cathelijn Schilder, Bart und Ernst, Arthur Wevers en Asis Aynan.

De rest van het land is het al gewend: no-nonsens en literatuur kunnen samengaan. Eindelijk is Amsterdam dan ook overstag: een pretentie-loze literaire avond waar schrijvers de vrijheid hebben uit eigen werk voor te dragen. Deze avond mixt daarbij het bekende met het onbekende zinnelijke. Het is deze opzet die Zinnelijk Stappen uniek en vernieuwend maakt. U kunt luisteren naar Marian Boyer (Fantastisch lichaam, Het engelentransport), Vrouwkje Tuinman (Grote acht, Vitrine), Mustapha Ayned (De schaduw van de pijn, zanger en theatermaker van o.a. Taxista, Waf), Cathelijn Schilder (De Eenling), Bart und Ernst (dichtersduo, Nietteraere Avonden Parade 2005), Arthur Wevers (Orgaanvlees.org) en Asis Aynan (Contrast).

Toegang 6/5 euro
Kloveniersburgwal 86
Reserveren: 020 422 05 42

EN VERDEROP IN NOVEMBER:

Zondag 20 november
Café Cossee
Aanvang 15.00 uur
Toegang: 3 euro

M.m.v. Doeschka Meijsing, Joyce Roodnat, George Moormann Uitgeverij Cossee en Stichting Perdu organiseren elke derde zondag van de maand café Cossee. In een aangename zondagmiddagsfeer lezen bekende schrijvers voor uit nog ongepubliceerd werk. Musici musiceren. Nieuw talent treedt voor het voetlicht. Deze zondag zullen Doeschka Meijsing, Joyce Roodnat en George Moormann voorlezen uit nog ongepubliceerd werk.

De muziek wordt verzorgd door Kirke.

Vrijdag 25 november
Beulen en Roeiers
Poëziebeschouwing tussen wetenschap, media en actualiteit. LET OP: Aanvang: 20.00 uur! Deur open 19.30 uur!
Toegang 6/5 euro

M.m.v.: Geert Buelens, Bart FM Droog, Hans Groenewegen, Dick van Halsema en Marc Kregting.

'Beulen en roeiers.// Wat een rivierlandschappen;/ wat een ongemakkelijke ruimten./ En wat een klungelig// instrumentarium vaak.' Dit gedicht bundelde Hans Faverey in 1968, vlak nadat het tijdschrift Merlyn, in een poging een brug te slaan tussen wetenschap en kritiek, een methode meende te hebben gevonden voor het lezen van poëzie. Het werd de tekst en niets dan de tekst, secuur analyseren feitelijk, dat bij de studie neerlandistiek te leren viel. In die geest verschenen er veel beschouwingen, zeker toen de publicatiemogelijkheid in geschreven media exponentieel toenam.

Nu, bijna veertig jaar later, is er Overvloed van Hans Groenewegen, waarin poëzie in haar betekenis en benadering steeds heroverwogen wordt. Is die essaybundel daarin een anachronisme? Op het internet ligt het tempo oneindig hoog, informeel ontspinnen zich euforische discussies over vooral personen, terwijl "papieren" media beantwoorden aan de vraag door meer interviews af te drukken dan recensies. Roeit Groenewegen op tegen de stroom van de tijd en de eisen van de actualiteit?

Perdu inviteert diverse generaties wetenschappers, essayisten en de hoofdredacteur van het elektronische poëzietijdschrift Rottend Staal om hun visie te geven op het nieuwe decor waarin dichters acteren. Is het oude domein van de neerlandistiek bezet door derden, of raakte het domweg versnipperd? Hoe reageert de officiële poëziebeschouwing op de voor haar nog ongemakkelijke ruimte die grote publieken rechtstreeks bereikt? En welk instrumentarium zou ze moeten ontwikkelen om aan alle veranderingen recht te doen? Over dergelijke vragen zal volop gediscussieerd worden - hoe traag ook.

Woensdag 30 november
Bundelpresentatie Laatste Liefde: vertaalde gedichten van Fjodor Tjoettsjev Aanvang: 20.30 uur
Toegang: Gratis, reserveren aanbevolen

M.m.v: Nina Targan Mouravi (inleiding), Bob Vinkenoog en Sterre Parigger, Leos Janacek (vioolsonate), Heleen Hulst (viool), Gerard Bouwhuis (piano).

Na Rusland Lethe Lorelei presenteert de Georgisch-Russische Nina Targan Mouravi Laatste Liefde, gewijd aan de negentiende-eeuwse Rus Fjodor Tjoettsjev. Zij schreef deze bundel samen met de Nijmegenaar Frans-Joseph van Agt, die negen jaar als diplomaat in Rusland verbleef en sindsdien een gelauwerd poezievertaler is. Hun uiteenlopende achtergronden, een leeftijdsverschil van veertig jaar en het feit dat zij ook als vertalers in stijl verschillen, wogen niet op tegen hun gedeelde bewondering voor Tjoettsjev en hielden elkaar mooi in balans. De samenwerking mondde uit in tachtig vertaalde gedichten en een op brieffragmenten gebaseerd biografisch essay. Laatste liefde, het titelgedicht, schreef Tjoettsjev voor zijn ruim twintig jaar jongere maitresse die na veertien jaar aan tbc stierf. De liefde was voor Tjoettsjev een force majeur. Dit leverde prachtige gedichten op, maar ontwrichtte zijn gezinsleven. Zijn zelfkennis, humor en fijngevoeligheid maken het de lezer onmogelijk een hekel te krijgen aan deze man, die ooit over zichzelf zei: "O, wat een kwelling! Ik heb een hekel aan mezelf omdat ik ben zoals ik ben, en net zo'n hekel aan anderen omdat zij anders zijn."

VOORPROEFJE DECEMBER:

Vrijdag 2 december
Literaire Journalistiek
Aanvang: 20.30 uur
Toegang: 6/5 euro

M.m.v Dirk van Weelden, Joris van Casteren, Frank Westerman e.a.

Vrijdag 9 december
DANIIL CHARMS
Aanvang 20.30 uur
Toegang 6/5 euro

M.m.v Dr Jenny Stelleman (Slavistiek), Menno Lievers e.a.

Zaterdag 10 december
Kritiek op de kritiek
Aanvang 15.30 uur
Toegang: Gratis: reserveren gewenst

Middag over poëziekritiek met Bas Belleman, Maarten Doorman, Piet Gerbrandy, Hagar Peeters, Thomas Vaessens en Joost Zwagerman.

Zondag 11 december
Leven in Meervoud.
Over de verhouding van filosofie en poëzie.
Aanvang 14.00 uur (deur open 13.30 uur)
Toegang: 6/5 euro

M.m.v. Eric Bolle, Odile Heynders, Ann Van Sevenant, Nico van der Sijde. Gespreksleider: Johan Sonnenschein.

Donderdag 15 december
Programma door het Fonds voor de Letteren
Presentatie Interculturele Letterendossiers
Aanvang 20.00 uur
Toegang: gratis. Reserveren aanbevolen

M.m.v: Suzana A. Djodjo, Mohammed El Hamdaoui, Cengiz Daridere en Amir Afrassiabi, Jan Jesserun, Stipo Jelec en Hans Maarten van de Brink

Vrijdag 16 december
De Grote Literaire Pampus QUIZ of The Clash of the Publishers Aanvang 20.30 uur
Toegang 6/5 euro

M.m.v Jasper Henderson, Peter Buwalda, Els Moors, Martijn Meijer e.a.

Zondag 18 december
Café Cossee
Aanvang 1500 uur
Toegang: 3 euro

M.m.v Tommy Wieringa, Wim Brands,Tjitske Jansen en Albertina Soepboer. Muziek:Ed Boekee

Maandag 19 december
Programma in samenwerking met Het Zuidelijk Toneel Tirannie van de Tijd
LET OP: Aanvang: 20.00 uur (deur open 19.30 uur)
Toegang: 6/5 euro

M.m.v. Stefan Hertmans, Paul Pourveur, Claire Swyzen, Jürgen Pieters en Cecile Brommer