Ingezonden persbericht


PERSBERICHT



Europese primeur op evenement Bosman

Dwarslaesiepatiënt kan weer lopen dankzij uniek robotpak

EINDHOVEN - Voor het eerst in Europa zal een patiënt met een incomplete dwarslaesie weer in staat zijn te kunnen lopen zonder bij iedere stap na te hoeven denken. Nijmegenaar Peter Kunnen (38) wordt de eerste Westerse gebruiker van het zogenaamde Exo-skelet. Het Exo-skelet is een uniek robotpak ontwikkeld door de Japanse professor Y. Sankai, verbonden aan de University of Tsukaba uit Japan. Op vrijdagavond 18 november krijgt Kunnen dit pak aangeboden.

De Europese primeur is mogelijk gemaakt door Bosman leverancier van medische en orthopedische hulpmiddelen te Eindhoven. Het bedrijf viert dit jaar het 70-jarig bestaan. Om dit te vieren laat het bedrijf verschillende hartenwensen in vervulling gaan. Peter Kunnen, die bij een auto-ongeluk in 1990 een incomplete dwarslaesie met een ernstige loopstoornis opliep, wil heel graag nog eens de vierdaagse van Nijmegen lopen. Met het EXO-skelet moet dit mogelijk zijn.

Symposium en debat

De primeur en de vervulling van andere hartenwensen vormen de finale van een symposium en een plenair debat over de nabije toekomst van de zorg. Hans Hillen, voorzitter van het College van Zorgverzekeringen (CVZ), bijt het spits af met een lezing over de kansen van het nieuwe zorgstelsel. Vervolgens gaat Tom Kok, voormalig directeur van onder meer FBTO Verzekeringen en Achmea en op dit moment directeur van de CoolGroup Amsterdam, in op trends in de zorgpraktijk.

Paul van Rooij, manager Zorg bij Zorgverzekeraars Nederland belicht in zijn lezing zelfstandige behandelcentra en privé-klinieken, bezien vanuit het perspectief van verzekeraars in het nieuwe stelstel. Aansluitend opent Frederik Schukken van het Nederlands Debat Instituut het debat, waarin aanwezigen in discussie gaan over de toekomst van de zorg.