Ingezonden persbericht


Persbericht, november 2005

'Vijf jaar Kunsthuis Syb': Perspresentatie Jubileumuitgave en kunstproject Brassica Nova

vrijdag 18 november 2005 16.00 uur in Kunsthuis Syb

Perspresentatie issue 1/4 Oriëntatie vrijdag 18 november 2005 16.00 uur in Kunsthuis Syb.

U bent van harte uitgenodigd om het glas te heffen op de verschijning van het eerste issue in het project 'Vijf jaar Kunsthuis Syb'. Redactieleden, auteurs en bestuursleden van het kunstenaarsinitiatief verstellen over het project en beantwoorden vragen. Aansluitend is er gelegenheid het lopende kunstproject 'Brassica Nova' van theatermaker Menno Vinke te bezoeken, waarin de bezoeker wordt meegenomen in de surrealistische wereld van het middeleeuwse schilderij 'De backer van Eeclo'. Hierin worden onder meer mensenhoofden door fris geoogste kolen vervangen.

PERSPRESENTATIE JUBILEUMUITGAVE

Zoals u wellicht weet is het Kunsthuis een platform voor (jonge) kunstenaars die gedurende een projectperiode van meestal zes weken in het Kunsthuis wonen en daar werk maken. Ook interdisciplinaire samenwerking staat gedurende deze projecten centraal. Deze projecten eindigen meestal met een kortere presentatie in het laatste projectweekeinde.

Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan bestond er bij het bestuur de behoefte om eens terug te blikken. Tegelijkertijd wilde men echter ook nog eens reflecteren op de gang van zaken. Hoewel het voor de hand lag om een overzichtswerk te maken is daar niet voor gekozen. Besloten werd om de projectmatige werkmethode ook toe te passen op de realisering van de jubileumpublicatie. Geheel in overeenstemming met het beleid van Kunsthuis Syb is het drietal Marjelle Over (consulent nieuwe media, vormgever), Petra Else Jekel (dichter/kunsthistoricus) en Klaas Koetje (schrijver/videokunstenaar) gevraagd om de jubileumpublicatie te verzorgen. Dit drietal heeft op haar beurt weer samenwerking gezocht met externe vormgevers en mensen die wilden meeschrijven aan de publicatie. Over, Jekel en Koetje voeren de redactie over de hele reeks van vier publicaties die achtereenvolgens de thema's Oriëntatie, Productie, Synesthesie en Autonomie zal behelzen. Daarmee verwacht het drietal zowel de eerste vijf jaar van Kunsthuis Syb de revue te kunnen laten passeren maar ook met tekstbijdragen van henzelf en anderen een reflectie te kunnen bieden op de betekenis van Kunsthuis Syb voor kunstenaars en de Nederlandse kunstwereld. Belangrijk is ook dat de jubileumpublicatie evenals de 'gewone' projecten het experiment niet schuwt. Zo is deel 1/4 vormgegeven door het Koreaanse duo Sulki en Min die vanuit Seoel zich een beeld hebben gevormd van Kunsthuis Syb zonder ooit in Beetsterzwaag te zijn geweest en zijn verfrissende tekstbijdragen te lezen van filosoof-natuurkundige Jan-Willem Romeijn, beeldend kunstenaar Aimée Terburg en kunsthistoricus Marije van de Vall.

Deel 2/4 zal naar verwachting in januari 2006 verschijnen, deel 3/4 in maart 2006 en deel 4/4 in mei. In juni en juli zal dan een eindpresentatie van de gebundelde edities plaatsvinden waarover wij u graag te zijner tijd nader informeren.

De oplage van de jubileumeditie bedraagt 7.500 stuks en zal grotendeels verspreid worden via het distributienetwerk van kunstkrant HTV de IJsberg. Dankzij deze samenwerking zal de jubileumuitgave in heel Nederland gratis te krijgen zijn.

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting en de Provincie Fryslân. Met dank aan het VSB Fonds.

Einde persbericht

Voor meer informatie over 'Vijf jaar Kunsthuis Syb': Klaas Koetje
telefoon 050 3182465
e-mail klaaskoetje@lycos.com
internet www.kunsthuissyb.nl/jubileum

Voor meer informatie over 'Brassica Nova':
Menno Vinke
telefoon 06 41209321
e-mail vmenno@gmail.com
internet www.kunsthuissyb.nl/2005brassicanova.html

Voor algemene informatie over Kunsthuis Syb:
telefoon 0512 382376
e-mail info@kunsthuissyb.nl
internet www.kunsthuissyb.nl

--
Kunsthuis SYB ,

Hoofdstraat 70, 9244 CP BEETSTERZWAAG