Gemeente Amsterdam

Manifestatie BroedplaatsAmsterdam 2000-2005-2010

17 november 2005
---
Broedplaatsen

Op vrijdag 18 november organiseert het Project BroedplaatsAmsterdam de Manifestatie BroedplaatsAmsterdam 2000-2005-2010.

Het officiële programma duurt van 10.00 tot 16.00 uur waarbij burgemeester Job Cohen het middagprogramma afsluit met een speech. Deze besloten bijeenkomst vindt plaats in de broedplaats Plantage Doklaan 8 - 12 in Amsterdam.

Waarom een manifestatie BroedplaatsAmsterdam?

Het Project BroedplaatsAmsterdam is in het najaar van 2005 bijna zes jaar bezig met het realiseren van betaalbare werkruimten voor creatieven en culturele ondernemers in de stad Amsterdam. Hierbij is door de gemeente fors geïnvesteerd met onder andere EUR 32,5 miljoen. Met dit geld zijn en worden ongeveer 1000 betaalbare ruimten gerealiseerd op 35 locaties door de hele stad. We willen terugblikken op de afgelopen 6 jaar: wat was het uitgangspunt destijds en wat is er in de tussentijd bereikt door en voor vrijplaatsen, broedplaatsen en individuele kunstenaars? En welke samenwerkingsverbanden tussen organisaties zijn succesvol gebleken?

Maar het draait niet alleen om het verleden. De toekomst van Amsterdam als creatieve stad is nadrukkelijk op de agenda gekomen. Betaalbare huisvesting voor creatieven is daarbij een belangrijk onderwerp dat zeker een rol zal spelen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen en de formulering van het nieuwe programakkoord 2006 - 2010. Belangrijke Amsterdamse partijen zoals de doelgroep (vrijplaatsen, broedplaatsen, creatieven), de vastgoedwereld (corporaties, makelaars, projectontwikkelaars), de financiers (banken en fondsen) en de gemeente (centrale stad en stadsdelen) willen op deze manifestatie kenbaar maken hoe de komende jaren samengewerkt kan worden aan de creatieve stad door nieuwe broedplaatsen te realiseren.

Daartoe presenteren alle betrokken partijen op 18 november 2005 een gezamenlijk Manifest BroedplaatsAmsterdam 2000-2005-2010 om te blijven werken aan passende huisvesting voor creatieven in de stad Amsterdam. Dit Manifest zal in het middagprogramma onder leiding van Pieter Winsemius worden voorgelegd aan de Amsterdamse raadsfracties die hun specialisten hebben afgevaardigd naar de manifestatie. Wat zal hun inzet zijn bij het nieuwe Programakkoord dat voor de zomer van 2006 wordt vastgelegd en de basis vormt van het nieuwe College 2006-2010.

Publicatie `Stadgist, Vijf jaar broedplaatsen in Amsterdam'

Eveneens is er een speciale publicatie Stadgist, Vijf jaar broedplaatsen in Amsterdam tot stand gekomen. Hierin staan vijftien Amsterdamse broedplaatsen centraal en wordt zichtbaar gemaakt wat broedplaatsen zijn en wat deze plekken voor de stad betekenen. Eveneens geeft de publicatie een kort overzicht van wat Project BroedplaatsAmsterdam met verschillende partijen de afgelopen 5 jaar heeft bereikt.

Voor meer informatie over het programma, het Manifest of de publicatie:

Gemeente Amsterdam, Project BroedplaatsAmsterdam / www.broedplaatsamsterdam.nl

Op zaterdag 19 november 2005 organiseert Stichting Netwerk Broedplaatsen Amsterdam een Open dag Broedplaatsen met als thema `De verborgen stad'. 21 broedplaatsen zijn die dag tussen 11.00 en 18.00 uur geopend voor het publiek. Op de centrale locatie Plantage Doklaan 8-12 is een tentoonstelling en vinden er podiumpresentaties en een afsluitend feest plaats. www.broed.net