Ingezonden persbericht

JOVD TEGEN ZORGPARTNER

Liberale Jongerenorganisatie wil individualiteit in fiscale stelsel terugzien

Den Haag, 18 november 2005,

De liberale Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) start opnieuw de discussie over allerhande voordelen voor individuen die samenleven. Dit naar aanleiding van de introductie van de zorgpartner in het nieuwe ziektekostenstelsel. Dit is opnieuw een maatregel waarmee fiscale voordelen van niet-werkenden worden overgeheveld naar werkenden. De JOVD is van mening dat het niet fiscaal gestimuleerd zou moeten worden om niet te werken en ziet negatieve bijeffecten van deze - wellicht goedbedoelde - maatregel. Zaterdagavond 19 november a.s. zal tijdens het JOVD najaarscongres Minister Hoogervorst hierover aan de tand gevoeld worden.

De jonge liberalen geloven dat het individu de basis zou moeten zijn voor benadering door de overheid, of dit nou gaat om het wijzen op verantwoordelijkheden (zoals het betalen van belasting) of om het geven van subsidies of andere ondersteuning (zoals de zorgtoeslag). Zij trekken dit dan ook door en stellen zich op tegen het fiscaal partnerschap en andere vormen om belastingvrije voet of welke fiscale voordeelmaatregel dan ook over te hevelen op andere individuen.

Dit betekent niet dat de JOVD niet ook vindt dat de zwakkeren in de samenleving, zij die niet voor zichzelf kunnen zorgen. Landelijk Voorzitter Hans de Backer: "Iedereen kan prima zelf de afweging maken of, en hoeveel, men wil werken en de verantwoordelijkheid en gevolgen dragen voor die beslissing."

De staat zou burgers niet moeten dwingen of stimuleren om samen te leven of samen te wonen. Landelijk Voorzitter Hans de Backer: "De mens is een sociaal dier. De mens houdt van mensen en van interactie en samen wonen, leven, werken of kinderen opvoeden zijn keuzes die individuen vanuit zichzelf maken en zullen moeten blijven maken, niet geïnduceerd door de overheid."

De JOVD hoopt hiermee een hernieuwde stap te zetten om het individu in de politieke discussie weer centraal te stellen. "Groepen" bestaan niet; individuen maken zelf keuzes en moeten als zodanig benaderd worden; door elkaar en door de overheid.

Einde persbericht

Noot