Veiling van Pop & Rock Memorabilia in de Jaarbeurs

Amsterdam record convention

Platen en cd s springlevend in Jaarbeurs Utrecht

Een weldadige duik in de popgeschiedenis, dat gevoel overvalt je tijdens de Mega Platen & CD Beurs in de Utrechtse Jaarbeurs op zaterdag 19 en zondag 20 november. Miljoenen singles, elpees, 12-inches, cd s en muziekdvd s liggen daar op bijna 600 kramen uitgestald, van de allereerste rhythm & blues tot de allerlaatste house & dance. Bij popkenners, verzamelaars, deejays en fans staat deze beurs internationaal bekend als de grootste ter wereld. De najaarseditie van dit tweedaagse evenement is altijd extra aantrekkelijk dankzij de Pop & Rock Memorabilia Veiling op 20 november.

Tijdens deze vierde Popveiling worden ruim 100 kavels bij opbod verkocht, waaronder veel Beatles en Stones memorabilia en een topcollectie affiches van festivals en popconcerten uit de jaren zestig. Aan deze posters zijn de laatste jaren in diverse kunstmusea tentoonstellingen gewijd. Met name voor de Nederlandse ontwerpen bestaat in de VS en Engeland overweldigende belangstelling, wat leidt tot hoge prijzen. De attractie ervan schuilt in het aangekondigde evenement, vaak met namen van inmiddels legendarische popgroepen en de uiterst kleurrijke stijl van die tijd, ooit omschreven als ontwerpen onder invloed van LSD. Gewilde exemplaren zijn bijvoorbeeld die voor een optreden van Pink Floyd in 1968 in beatkelder t Smurf in Bussum voor 85 betalende bezoekers, voor de nieuwe single van Julie Discroll en Brian Auger in prachtige typerende typografie, voor het Lahoblobloe-festival met alle grote namen uit de Amerikaanse, Engelse en Nederlandse popscene van dat moment in superpsychedelische stijl en voor de opening van de Londense boetiek van Mick Jagger Hung on You. De laatste twee posters brachten vorige keer respectievelijk 880 en 1120 euro op. De kijkdag is op zaterdag, op zondagmiddag wordt er geveild.

Op de Mega Beurs zijn de fanclubs van grote popsterren aanwezig en er zijn veel popgerelateerde spullen te vinden, zoals boeken, foto s en tijdschriften. In het verlengde daarvan liggen de signeersessies met popschrijvers en journalisten, de cd-presentaties en live optredens. Als gastdeejay draait de internationaal befaamde Eddy de Clercq. Op zaterdagavond is er een speciaal feest voor alle standhouders en bezoekers in het Utrechtse popcentrum dB s met optredens van de Nederbietels en de Amerikaanse band The Lyres.

De Mega Platen & CD Beurs vindt plaats op zaterdag 19 november van 10.00 tot 18.00 uur en op zondag 20 november van 10.00 tot 17.00 uur. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij alle ANWB-kantoren De Jaarbeurs Utrecht ligt op loopafstand van het station Utrecht CS en er is volop parkeergelegenheid. Voor meer informatie is ARC Productions overdag telefonisch te bereiken op nummer 0229-213891. Of raadpleeg de internetsite: www.recordplanet.nl