Gemeente Kampen

Persbericht

Primeur voor sportvissers; 67 droomstekken langs een machtige rivier

Op woensdag 19 oktober is het dan zover. Een voor Nederland uniek boekwerkje over de sportvisserijmogelijkheden op de Gelderse IJssel wordt officieel aangeboden aan de heer L.V. Elfers, bestuurder van de regio IJssel/Vecht met recreatie en toerisme in zijn portefeuille en tevens burgemeester van Dalfsen, wethouder H. Breman van de Gemeente Kampen en een bestuurslid van de Recreatiegemeenschap Salland. De visstekkenkaart is in opdracht van de Hengelsport Federatie Oost Nederland gemaakt in een beperkte oplage. De Federatie, een overkoepeling van 77 hengelsportverenigingen in de regio waarbij bijna 60.000 seniorleden en 8.000 jeugdleden zijn aangesloten, denkt hiermee als belangenbehartiger een belangrijke wens van veel leden te hebben vervuld.

Dit pareltje onder de Nederlandse rivieren wordt niet alleen druk bevist door bewoners uit het IJsseldal maar trekt jaarlijks ook vele duizenden toeristen uit binnen- en buitenland. Alle stekken zijn uitgebreid beschreven inclusief vermelding van de noodzakelijk vergunningen en door de duidelijke routebeschrijving goed te vinden. Een aantal belangrijke vergunningvoorwaarden zijn naast het Nederlands ook in het Engels, Duits en Russisch opgenomen. Naast de overzichtelijke kaartbeelden en detailkaartjes maken de foto's van visstekken en vissoorten er een illustratief boekwerkje van. Een must voor sportvissers die regelmatig op de IJssel vissen, maar ook een hebbedingetje voor sportvissers die dat zelden of nooit doen.

Een belangrijke reden om deze visstekkenkaart aan de Regio IJssel/Vecht aan te bieden
is het verder verstevigen van de samenwerking met deze overkoepeling van gemeenten op recreatief en toeristisch gebied. We willen samen met bestuurders uit de regio de kansen voor het verbeteren van het recreatief medegebruik beter benutten. En dat dit meer dan nodig is, blijkt wel uit de stekkenkaart. 67 stekken over een lengte van bijna 100 kilometer rivier met 200 km oever lijkt misschien veel, maar valt in de praktijk flink tegen. Vaak liggen stekken dichtbij elkaar, maar er zijn helaas te veel voorbeelden waar de oevers van IJssel over tientallen kilometers niet bereikbaar zijn. Zo zijn de oevers van de IJssel tussen Zwolle en Wijhe totaal onbereikbaar en dat moet en kan anders. Voorbeelden van waar het goed gaat zijn er gelukkig ook, neem de IJssel bij Deventer. Het is werkelijk geweldig zoals daar naast sportvisserij allerlei andere vormen van recreatie langs de oevers plaatsvinden. Het past in het beleid van de Federatie om de sportvisserijmogelijkheden dichtbij huis te verbeteren en vooral te behouden. Dat laatste vraagt steeds meer onze aandacht daar de toegankelijkheid van de IJsseloevers door allerlei herinrichtingmaatregelen en de uiteindelijke aanwijzing als natuurgebied in de nabije toekomst sterk zal afnemen. De nu al zichtbare trend dat sportvissers ons eigen land de rug toe keren om hun heil te zoeken in bijvoorbeeld de Deense wateren waar veel minder beperkingen liggen kan ons inziens worden doorbroken als de mogelijkheden voor recreatief medegebruik aanzienlijk worden uitgebreid.

Zoals bijvoorbeeld bij Wilsum, waar je kunt spreken van een eldorado voor recreanten. Je kunt de IJssel er op 2 plaatsen uitstekend bereiken, je bootje afmeren en te water laten via een trailerhelling. Dat is dan ook de reden dat we het 1e exemplaar van de visstekkenkaart daar op 19 oktober gaan aanbieden in café IJsselzicht. Tijdens de presentatie zal het startschot worden gegeven voor een volgend innovatief toeristisch project in het Vechtdal. Buiten dit officiële gedeelte is er voor sportvissers en belangstellenden veel te beleven op die dag. Vanaf 11.00 uur zijn er demonstraties van vliegvissers, peurders, palingrokers en kan men zien hoe een visserijkundig onderzoek plaatsvindt. Voor de `echte' vissers is er 's ochtends een viswedstrijd en in de middag is er viswedstrijd voor de jeugd van 10 tot 12 jaar.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Hengelsport Federatie Oost Nederland
L.J. Costerstraat 27 a
8141 GN Heino
Tel. 0572-363370
info@hsfon.nl

NIEUW!!!!!!!!!

De Visstekkenkaart
Gelderse IJssel is uit!
Dit unieke boekwerkje brengt u naar de 67 best bereikbare visstekken langs Nederlands mooiste rivier.

Elke stek is aangegeven op een kaartblad en daarnaast zeer gedetailleerd beschreven en voorzien van kleurrijke foto's en iconen. Ook aan de vele vissoorten welke in de Gelderse IJssel voorkomen, is uitgebreid aandacht besteed. Omdat vele sportvissers van heinde en verre deze prachtige rivier weten te vinden, zijn de visserij- en gedragsregels tevens in Duits, Engels en Russisch opgenomen. En... met deze kaart is meteen duidelijk welke vergunning waar nodig is!

De Visstekkenkaart Gelderse IJssel is verkrijgbaar voor EUR 5,95 bij de meeste hengelsportverengingen, vvv's en hengelsportwinkeliers.