Museon Den Haag

Persbericht

datum
10 november 2005

inlichtingen
Rob de Winter (rdwinter@museon.nl) / Julie Verhoeff (jverhoeff@museon.nl)

telefoon
070-3381421 / 070-3381432

Wildlife Photographer of the Year 2005 in Museon

De beste natuurfoto's van de wereld

Op 19 november a.s. opent in het Museon in Den Haag de tentoonstelling 'Wildlife Photographer
of the Year 2005'. Deze expositie toont de winnende foto's van 'The Wildlife Photographer of the Year Competition', die dit jaar voor de 22e maal heeft plaatsgevonden. Dit is een prestigieuze wedstrijd waaraan 's werelds meest vooraanstaande natuurfotografen deelnemen. De jury ontving deze keer meer dan 17.000 foto's van deelnemers uit 55 landen.
Het Museon toont de bekroonde foto's tot en met 5 maart 2006.

Winnaars
Manuel Presti uit Italië werd onderscheiden als 'Wildlife Photographer of the Year 2005' voor zijn foto 'Luchtaanval'. Het is een strak, dramatisch beeld van een geweldig spektakel in de natuur, dat steeds zeldzamer wordt nu de spreeuwenpopulaties in Europa afnemen. De tien jaar oude Jesse Ritonen uit Finland was met zijn foto 'Nieuwsgierige Vlaamse gaai' de beste in de categorie jeugd en is dus 'Young Wildlife Photographer of the Year 2005'.

Nederlands succes

De veertienjarige Mart Smit is winnaar in de categorie 11-14 jaar 'Young Wildlife Photographer of the Year 2005' met zijn foto 'Eekhoorn poseert'. Bovendien is de jonge fotograaf ook nog eens bekroond met de foto 'Bedelend sijsje'.
Ruben Smit is bekroond in de categorie 'Dierengedrag, overige dieren' met 'Paddenorgie' en Hans Wolkers is prijswinnaar in de categorie 'Dieren in hun omgeving' met de foto 'Holenbeer'.

Jury
'Luchtaanval' is een indrukwekkend beeld, dat je, of je wilt of niet, nooit meer zult vergeten', aldus jurylid, schrijver, fotograaf en zoöloog Mark Carwardine. 'Ik vond met name de grafische eenvoud en het schrille contrast tussen zwart en wit schitterend. Maar het beeld werkt ook op een ander niveau: het zit boordevol energie en beweging en legt een absoluut perfect moment in de natuur vast.'
Over 'Nieuwsgierige Vlaamse gaai' zegt jurylid Lewis Blackwell, die creative director is bij Getty Images: 'Zoveel talent en op die leeftijd! Het is al moeilijk genoeg om van zo dichtbij op een belangrijk moment een scherpe foto te maken van een vogel en om dit dan ook nog met zoveel charme en humor te doen is gewoon prachtig',

Samenwerking

'The Wildlife Photographer of the Year Competition' is 's werelds grootste en meest prestigieuze natuurfotowedstrijd en wordt ieder jaar gezamenlijk georganiseerd door het Natural History Museum in Londen en BBC Wildlife Magazine.

Boek

Alle winnende en aanbevolen foto's worden bovendien door de BBC gepubliceerd in een gedenkboek, Wildlife Photographer of the Year Portfolio 15, verkrijgbaar voor E 49,95 in de winkel van het Museon.

Nevenactiviteiten
Bij de tentoonstelling zijn nevenactiviteiten ontwikkeld. Basisscholen kunnen speciale Wildlife museumlessen over (natuur)fotografie volgen. Gedurende de tentoonstellingsperiode leidt fotograaf Peter Muller tafelgesprekken op zondagmiddagen, waarbij gerenommeerde natuurfotografen hun fotowerk tonen. Deze presentaties zijn geen 'gewone' dialezingen. Peter Muller probeert via zijn gasten het publiek kennis te laten nemen van het verhaal achter de vertoonde beelden. Niet alleen de techniek komt hierbij aan de orde maar ook wordt de motivatie van de fotograaf onder de loep genomen. De presentaties beginnen alle zondagen om 14.00 uur en duren anderhalf uur, halverwege onderbroken door een pauze van een half uur. De toegangsprijs bedraagt E 11,50 per keer, de gehele serie kan worden bezocht voor de prijs van E 40,-- . In dit bedrag is koffie of thee in de pauze inbegrepen. Tevens is het dan mogelijk de tentoonstelling te bezoeken. Voor deze zondagmiddagpresentaties moet worden gereserveerd onder nummer 070- 3381423.

programma:
27 november 2005
Onderwaterfotograaf Dos Winkel vertelt zijn verhaal bij de beste flora- en faunabeelden, geselecteerd uit 3500 duiken.

11 december 2005
Nederlandse winnaar in de categorie 'gedrag overige dieren' Ruben Smit maakt de aanwezigen deelgenoot van zijn creatieve all round natuurfotografie ten aanzien van landschappen, dieren en planten.

12 februari 2006
Jan Vermeer vertelt het verhaal van zijn binnenkort te verschijnen fotoboek 'De witte wereld'. Onderwerp van gesprek worden de bestemmingen Antarctica, IJsland, Japan, Spitsbergen en arctisch Canada.

5 maart 2006
Peter Muller toont beelden op projectieformaat 4 x 9 meter onder de titel 'Het einde van de dia, 10 jaar topnatuur'.