Gemeente Hellendoorn


Spetterende heropening Grotestraat op zaterdag 19 november

Het centrum van Nijverdal wordt elk jaar mooier⦠Op zaterdag 19 november wordt de Grotestraat officieel heropend. In samenwerking met Handelsbelangen organiseert de gemeente de gehele middag van 13.00 uur tot 17.00 uur activiteiten ter gelegenheid van de heropening. Wethouder Henk Scholten en Ricco Koster van Handelsbelangen voeren om 14.00 uur op spectaculaire wijze de openingshandeling uit. De locatie van de opening is op de hoek van het Keizerserf en de Grotestraat.

Metamorfose
De Grotestraat onderging een complete metamorfose en heeft nu een heel andere uitstraling. De Grotestraat vormt nu één geheel met de rest van het winkelhart van Nijverdal. De straat oogt lichter en ruimer met veel groen van de nieuwe hagen en bomen. De hagen in de straat komen bovendien de veiligheid ten goede. Ze scheiden namelijk de rijweg van het winkelerf en oversteken is alleen mogelijk via vier brede oversteekplaatsen. Het doorgaand verkeer blijft van de Grotestraat gebruik maken, maar is te gast in een winkelgebied. De zandkleurige klinkers en de antracietkleurige stoepranden en rijbaan vormen een duidelijk contrast. Het straatmeubilair heeft ook een grijze tint en de ruimte voor het winkelend publiek is aanzienlijk vergroot. Straatmeubilair, bomen, verlichting en fietsen staan in de strook evenwijdig aan de rijbaan. Daarmee is de straat overzichtelijk en toegankelijk, ook voor mindervaliden en mensen met een rollator of kinderwagen. De fietser is te gast in het voetgangersgebied en heeft geen eigen fietspad meer. Dit betekent dat de fietser rekening moet houden met de voetganger. De ervaring is dat de gebruikers hier na de aanloopperiode inmiddels aan zijn gewend en dat het leidt tot een ruimere inrichting van de Grotestraat. Duidelijke borden geven de nieuwe situatie aan.

Activiteiten
De hele zaterdagmiddag staat het centrum van Nijverdal in het teken van de heropening van de Grotestraat. Winkeliers houden speciale acties of geven bijzondere attenties weg. Een bandje zorgt de hele middag voor muziek door de straat. Ook komt er een spectaculair straattheater de boel op stelten zetten.