Gemeente IJsselstein


Eerbetoon aan expressionistisch kunstenaar Ger Lataster dinsdag, 15 november 2005 - 17:15 CET

In een dubbeltentoonstelling in het Stadsmuseum en galerie De Boog wordt een eerbetoon gebracht aan Ger Lataster.

Ger Lataster is dit jaar 85 jaar geworden en is daarmee één van de legendarische, nog levende kunstenaars van de 20e eeuw. Hij werd ontdekt door de eveneens legendarische museumdirecteur van het Stedelijk Museum Willem Sandberg, die ook de Cobrakunstenaars hun plaats in de geschiedenis gaf. Het was een tijd van grootse, menselijke idealen over spontaniteit, puurheid, solidariteit en het afzweren van oorlog. Met zijn indrukwekkend oeuvre werd Lataster door Nederlandse critici, verzamelaars en musea al snel op zijn waarde geschat, maar ook internationaal werd al vroeg de aandacht op hem gevestigd.

Werken Lataster in Stadsmuseum
In het Stadsmuseum IJsselstein zien wij Latasters verovering van de abstractie in de - ondertussen - historische schilderijen en tekeningen uit de 50-er en 60-er jaren van de vorige eeuw, een unieke collectie op verzamelaarsniveau. Zoals het speciaal gerestaureerde werk 'Icarus' uit 1956 die een pracht aan kleuren toont.

Schilderij van Ger Lataster, 'Voor wind beschreven' uit 1963 Werken Lataster in Galerie De Boog
In Galerie de Boog ziet u het rijpe werk dat getuigt van mededogen en deernis met de wereld. Lataster bleef de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog gedenken en bleef bovendien alert op gebeurtenissen elders in de wereld, zoals de opstanden in Midden Europa. Soms was er ook iets te vieren; getuige het schilderij: 'De dag der overwinning'. Zijn heroïsch levensgevoel kreeg vorm in mythologische themas, zoals de beroemde plafondschildering van 'Icarus' in het Mauritshuis.

Maar ook de dagelijkse gebeurtenissen in zijn gezin en bij voorbeeld in zijn tuin leverden spannende schilderijen op. Het geeft niet of het om 'De komst van de engel' gaat of om een portret van zijn vrouw: de diepte van de emotie hangt bij hem niet van de grootte van het thema af.
Zijn kunst houdt je waakzaam. Het gaat uit boven het mooie, het toont eerder de overtuigingskracht van het waarachtige, in een haast religieuze ernst.

Openingstijden tentoonstelling
De tentoonstelling loopt van 19 november tot en met 22 januari 2006 Openingstijden:
dinsdag t/m zondag 13.00-17.00 uur en 2e kerstdag gesloten: 1e kerstdag, 31 december, 1 januari

Stadsmuseum IJsselstein
Walkade 2
3401 DS IJsselstein
telefoon 030 688 68 00
e-mail: info@stadsmuseum.nl
www.stadsmuseum.nl

Galerie De Boog
Kloosterstraat 10
3401 CR IJsselstein
tel. (030) 688 23 42
www.galeriedeboog.nl

De tentoonstellingen in Galerie de Boog en het Stadsmuseum zijn op loopafstand van elkaar.