Novib

Novib / PEN award voor journalist verboden website

Zaterdag 19 november reikt Wim de Bie tijdens het Haagse Crossing Border Festival de Novib / PEN awards uit. De awards, die ontwikkelingsorganisatie Novib en het PEN Emergency Fund elk jaar toekennen aan vervolgde schrijvers, gaan dit jaar naar auteurs uit Tunesië, Swaziland, Sierre Leone en Vietnam. Traditiegetrouw zal één van hen de prijs persoonlijk in ontvangst nemen. Dit jaar is dat de Tunesische journaliste Sihem Bensedrine.

In het programma rondom de prijsuitreiking houdt ds. Gremdaat een âpreekâ, spreekt Mies Bouhuys een column uit en zijn er interviews met de schrijvers Moris Farhi, Bhajju Shyam, Gita Wolf en Sirish Rao. De Haagse zangeres Ino verzorgt een muzikaal optreden.

Novib en het PEN Emergency Fund â een fonds voor schrijvers in nood â reiken de awards voor de vijfde maal uit. De Tunesische journaliste Sihem Bensedrine krijgt de prijs als redacteur van het on-line magazine Kalima (www.kalimatunisie.com). Bensedrine is een uitgesproken voorvechter van persvrijheid in haar land en staat als gevolg daarvan onder continue politietoezicht en wordt van overheidswege geïntimideerd. Het magazine Kalima is in Tunesië zelf niet toegankelijk. De autoriteiten blokkeren de site, die onafhankelijke berichtgeving biedt.

Naast Bensedrine krijgt ook Neziha Rejiba (eveneens uit Tunesië) een Novib / PEN Award, net als Sarah Mkhonza (Swaziland), Claudia Anthony (Sierra Leone) en Duong Thu Huong (Vietnam). Met de awards is een geldbedrag van 2500 euro gemoeid, maar behalve financieel is de toekenning vooral in moreel opzicht belangrijk.

Persvrijheid is in veel landen geen vanzelfsprekendheid. Nederland biedt (samen met zes andere landen) schrijvers en journalisten de meeste ruimte om, bijvoorbeeld, kritisch over de regering te spreken: op de World Press Freedom Index staat Nederland op een gedeelde eerste plaats. In veel landen echter, krijgen schrijvers met kritiek op de overheid in het beste geval publicatieverboden opgelegd. In het slechtste geval belanden zij in de gevangenis, waar ze soms zelfs worden gemarteld en geen of onvoldoende medische zorg krijgen.

"Over het begrip 'vrijheid van meningsuiting' kan in Nederland vrijelijk worden gediscussieerd" zegt Wim de Bie, die de awards zaterdag uitreikt. "In tal van andere landen mag dat begrip niet eens aan de orde worden gesteld. Ik vind het daarom een eer de namen te noemen van hen die het wagen dat toch te doen."

Het PEN Emergency Fund helpt al jaren vervolgde en gevluchte schrijvers. Zo verstrekt ze eenmalige geldbedragen aan schrijvers in nood en helpt ze familieleden van publicisten die wegens hun werkzaamheden gevangen zijn gezet. Ontwikkelingsorganisatie Novib maakt de activiteiten van het Emergency Fund mede mogelijk. Bron: Novib, 17 november 2005