Gemeente Steenbergen

Onthulling kunstwerk

Zaterdag 19 november aanstaande vanaf 14.45 uur vindt op de markt in Steenbergen de onthulling plaats van het kunstwerk, dat ter gelegenheid van het afscheid van voormalig burgemeester Gert van Wijk aan de gemeenschap wordt aangeboden. In goede samenspraak hebben de gemeenteraad en de voormalig burgemeester dit bepaald. De keuze is gevallen op een kunstwerk van kunstenaar Roberto Ruggiu.

Alle genodigden, waaronder alle ereburgers, leden van de gemeenteraad en college van b en w, komen tussen 14.00 uur en 14.30 uur samen in de burgerzaal van het Sadskantoor aan de Westdam in Steenbergen. Om 14.30 uur gaan de genodigden naar de Markt voor het officiële protocol. Om aan de onthulling en de betekenis van het kunstwerk cachet te geven, heeft het gemeentebestuur ondermeer de lokale jeu de boules vereniging uitgenodigd. De voormalige en huidige burgemeester gaan met enkele leden van de vereniging een partijtje spelen. Dit als aanloop naar de apotheose, de officiële onthulling. Voor deze onthulling heeft de gemeente nog enkele verrassingselementen ingebouwd.

Kunstenaar
De 52 jarige Roberto Ruggiu is van Italiaanse afkomst, maar woont al geruime tijd in Nederland. Hij heeft in 's Hertogenbosch plastische vormgeving gestudeerd. Hij is iemand, die zich gemakkelijker uit in beelden dan in woorden. Dat past uiteraard bij een kunstenaar en zegt alles over de beleving van hem in zijn vak. De wereld van beelden gaat vooraf aan die van taal. De toegang tot de non-verbale wereld vereist openheid, vrijheid van geest, associatief vermogen en verbeeldingskracht. Het toeval en de zintuigen spelen daarbij een belangrijke rol. In een gesprek met de kunstenaar komen daarom geen zware theorieën of duidelijke concepten ter sprake. Er zijn slechts verrassende gebeurtenissen, die zich niet kunnen herhalen. Roberto Ruggiu laat zich bij een opdracht voor een kunstwerk leiden door de geschiedenis van een piek. Door de associaties die een locatie oproept, gecombineerd met ideeën over allerlei onderwerpen, gebeurtenissen of gegevens, die hem op dat moment bezig houden. Voor de kunstenaar bestaat er geen onderscheid tussen het maken van autonoom werk en werk in opdracht. De werkwijze en de manier hoe hij er mee omgaat is hetzelfde. Alleen is bij een opdracht de piek belangrijker. De relatie tot die piek geeft een bestaansreden aan het beeld.

Steenbergen
Kunstenaar Ruggiu heeft voor de gemeente Steenbergen een beeld gemaakt, dat aan iets uit de lange historie van de plek herinnert waar het beeld komt te staan. Hij wil daarmee tegelijk een bos bloemen geven aan de burgemeester, die afscheid heeft genomen. Hij heeft twee elementen uit de geschiedenis gebruikt: de plek die vroeger aan de zee heeft gelegen, waaraan de naam Kaaistraat zich herinnert en in de legenden is sprake van de gouden eeuw, waarin de bevolking zo voor de wind ging dat de kinderen met gouden knikkers speelden.

Het eindproduct van kunstenaar Roberto Ruggiu voldoet aan de vooraf overeengekomen opdrachtformulering. De werkelijkheid wordt zaterdagmiddag door voormalig burgemeester Van Wijk onthuld. Dit in aanwezigheid van zijn echtgenote en de eerdergenoemde ereburgers, college- en raadsleden en overige genodigden.

Kunstcommissie
Een speciaal samengestelde kunstcommissie onder leiding van loco-burgemeester C. Zijlmans heeft zich de afgelopen twee jaar bezig gehouden met de voorbereidingen. In samenspraak met de heer Van Wijk is gekozen voor eerdergenoemde kunstenaar. Bij de keuze voor het kunstwerk heeft voormalig burgemeester Van Wijk een nauwe betrokkenheid gehad. Medio oktober 2004 werd de opdracht verstrekt. In januari 2005 heeft de kunstenaar gemeld, dat het hem niet lukte om in het voorjaar het werk af te leveren vanwege het "natuurlijk" element, dat met het kunstwerk is verbonden. In goede samenspraak heeft de kunstcommissie besloten om de onthulling uit te stellen tot het najaar 2005.

"persbericht"