Mega Platen & CD Beurs:record aantal buitenlandse standhouders

Amsterdam record convention

Zilveren en zwarte schijfjes - oftewel ceedees, dvds en platen - daar draait het om tijdens de Mega Platen & CD Beurs op 19 en 20 november. Soms lijkt het erop dat er voor hun voortbestaan gevreesd moet worden, maar in de Utrechtse Jaarbeurs zijn ze absoluut nog springlevend. De miljoenen schijfjes worden aangevoerd uit 35 landen. 70% van de standhouders is afkomstig uit het buitenland, variërend van Japan tot Mexico en van Zuid-Afrika tot Canada en toonaangevende muziekbladen uit Engeland en de USA, wat het aanbod enorm divers maakt en fanatieke muziekliefhebbers uit de hele wereld aantrekt. Ze komen tevens voor de 4e Pop & Rock Memorabilia Veiling met onder meer een topcollectie popaffiches uit de jaren zestig en het onderhoudende programma met gastoptredens, signeersessies, en de deejaysets.

Als de grootste platenbeurs ter wereld staat de Mega Beurs in hoog aanzien bij popkenners, verzamelaars, deejays en fans. De bijna 600 stands vormen een wandeling van drie kilometer, waarop de verzamelde popgeschiedenis ligt uitgestald, van de allereerste rhythm & blues tot de allerlaatste house & dance in de vorm van elpees, singles, 12-inches, cds en muziekdvds. Altijd de originele uitgaven, vaak de niet meer verkrijgbare of gelimiteerde oplagen en veel bijzondere verzamelitems. Verder zijn de fanclubs van grote popsterren vertegenwoordigd en zijn er veel popgerelateerde spullen te vinden, zoals boeken, foto s en tijdschriften.

In het verlengde daarvan ligt het onderhoudende programma. Op zaterdag is er een live optreden van de jonge multinationale hiphopcrew 0-Twenty uit Amsterdam, en verzorgt de internationaal befaamde Eddy de Clercq een deejayset. Het hele weekend zijn er signeersessies met de Amerikanen John Sinclair, muzikant en voormalig manager van Detroitse garageband MC 5, en posterkunstenaar Darren Grealish, ontwerper van het affiche van de Beurs. Er is een expositie van driedimensionaal bewerkte gitaren van Richard van Ekeren. Op zaterdagavond is er een speciaal feest voor alle standhouders en bezoekers in het popcentrum dBs met een optredens van de Nederbietels en de Amerikaanse band The Lyres. Zondagmiddag is het tijd voor de Pop Veiling.

Tijdens deze vierde Pop & Rock Memorabilia Veiling worden zo een 100 kavels bij opbod verkocht, waaronder veel Beatles en Stones memorabilia en een groot aantal affiches van festivals en popconcerten uit de jaren zestig. Aan deze posters zijn de laatste jaren in diverse kunstmusea tentoonstellingen gewijd en met name voor de Nederlandse ontwerpen bestaat in de VS en Engeland overweldigende belangstelling, wat leidt tot hoge prijzen. De attractie ervan schuilt in het aangekondigde evenement, vaak met namen van inmiddels legendarische popgroepen en de uiterst kleurrijke stijl van die tijd, ooit omschreven als ontwerpen onder invloed van LSD. Gewilde exemplaren zijn bijvoorbeeld die voor een optreden van Pink Floyd in 1968 in beatkelder t Smurf in Bussum voor 85 betalende bezoekers, voor de nieuwe single van Julie Discroll en Brian Auger in prachtige typerende typografie, voor het Lahoblobloe-festival met alle grote namen uit de Amerikaanse, Engelse en Nederlandse popscene van dat moment in superpsychedelische stijl en voor de opening van de Londense boetiek van Mick Jagger Hung on You. De laatste twee posters brachten vorige keer respectievelijk 880 euro en 1120 euro op. De resultaten van vorig jaar en de volledige catalogus van deze veiling zijn te vinden op de internetsite: www.recordplanet.nl

De Mega Platen & CD Beurs vindt plaats op zaterdag 19 november van 9.00 tot 18.00 uur en op zondag 20 november van 10.00 tot 17.00 uur. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij alle ANWB-kantoren De Jaarbeurs Utrecht ligt op loopafstand van het station Utrecht CS en er is volop parkeergelegenheid. Voor meer informatie is ARC Productions overdag telefonisch te bereiken op nummer 0229-213891. Of raadpleeg de internetsite: www.recordplanet.nl