Protestantse Kerk in Nederland


Landelijke Diaconale Dag over werven en besteden van diaconaal geld

(18-11-2005)
De Landelijke Diaconale Dag is in de Protestantse Kerk een jaarlijkse bijeenkomst waar zon duizend diakenen uit het hele land naartoe komen. Ze krijgen er informatie, delen ervaringen en doen inspiratie op om in hun plaatselijke gemeente aan de slag te gaan. Het thema is dit jaar Geld in actie! en gaat over het werven en besteden van diaconaal geld. De dag vindt plaats op zaterdag 19 november in het Beatrixtheater in Utrecht.

De afgelopen jaren krijgen diaconieën te maken met een toenemend aantal financiële hulpvragen. Daarom is het van belang dat diakenen zich afvragen hoe ze diaconale inkomsten verwerven en waaraan ze diaconaal geld besteden. Diaconieën werken onder strikte privacy, maar het is tegelijkertijd goed om te laten zien waaraan je als diaconie geld besteedt. Mensen vragen immers om verantwoording. De manier waarop een diaconie daarmee omgaat, heeft invloed op de inkomsten. Maar hoe leg je op een goede manier verantwoording af? Hoe ga je om met bezittingen van de diaconie? Kun je met weinig geld grote veranderingen in gang zetten, bijvoorbeeld met microkredieten?

Sprekers zijn Jurjen Beumer, diaconaal predikant in Haarlem, en Arjan Klein, medewerker van het Instituut voor Sponsoring en Fondsenwerving. Aan de hand van onderzoek zal hij vertellen over het geefgedrag van Nederlanders en de bijzondere rol van kerken daarbij. Over deze en vele andere vragen gaat het tijdens de Landelijke Diaconale Dag. s Ochtends is er een gevarieerd programma met cabaret van Kees van der Zwaard.

In de middag zijn er deelprogrammas over microkredieten, diaconaal geld werven en verantwoorden en over het uitgeven en beheren van diaconaal geld. De Landelijke Diaconale Dag wordt georganiseerd door Kerkinactie.