Gemeente Harderwijk


Nieuwe regels voor het kind in de auto

Per 1 januari aanstaande gaan er nieuwe regels gelden voor de veiligheid in de auto van kinderen. Het gaat onder meer om een strenger gebruik voor kinderen van autogordels en zitjes. De voornaamste nieuwe regels op een rijtje.

Beneden 3 jaar verplicht in zitje Kinderen van nul tot drie jaar, die vroeger 'los' in de auto mochten zitten, moeten nu vastzitten in een goedgekeurd kinderzitje. (Let bij uw keuze van een zitje meer op het gewicht van uw kind dan op de leeftijd.)

Kleintjes in zitje of verhoger Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten in de auto zowel voorin als achterin altijd een goedgekeurd zitje gebruiken, of een zittingverhoger in combinatie met een autogordel. Inzittenden groter dan 1,35 meter Een kind dat langer is zijn dan 1,35 meter moet, net als een volwassenen een autogordel dragen, zowel voor- als achterin (mits die achterin gemonteerd zijn).

Kinderzitje? Niet bij airbags Een airbags kan bij een botsing levensgevaarlijk zijn een kind in een kinderzitje. Daarom mag u geen kinderzitje gebruiken op plaatsen met een airbag, tenzij die airbag kan worden uitgeschakeld. En dat uitschakelen moet u dan natuurlijk niet vergeten.

Geen gordel achterlangs
De autogordel deels achter de rug om leiden mag vanaf volgend jaar niet meer. Wel mag u (goedgekeurde) gordelgeleiders gebruiken om de gordel op de juiste schouderhoogte te brengen.

Aantal inzittenden
Vervoer ook met kinderen niet meer personen dan er zitplaatsen of autogordels zijn. Ga trouwens ook eens na hoeveel personen er volgens uw verzekering als inzittende verzekerd zijn.

Zet kinderen bij voorkeur achterin.