Gemeente Dordrecht


---

Publieksinformatie in eenvoudige taal

Dordrecht wint ABC-trofee


Dordrecht is verheugd over de toekenning van de ABC-trofee. De gemeente heeft deze prijs gekregen voor haar streven naar eenvoudig taalgebruik in publieksinformatie. Naast Dordrecht waren nog twee genomineerden voor deze trofee.
"Ik vind het belangrijk dat we als gemeente helder en eenduidig zijn in onze uitingen naar het publiek. Ik ben daarom blij met deze prijs, maar realiseer me dat we nog veel te doen hebben op dit gebied," aldus Marianne van Kalmthout, hoofd Communicatie van de gemeente Dordrecht, die de prijs namens de gemeente in ontvangst nam.

Besluit college B&W
In april 2005 heeft het college van B&W besloten dat eenvoudig taalgebruik als uitgangspunt geldt voor gemeentelijke informatie en berichtgeving. Dit houdt in dat de gemeente informatie voor het grote publiek begrijpelijk maakt en informatie veel eenvoudiger gaat formuleren. Publieksinformatie bestaat uit een veelheid van folders, brieven van diverse gemeentelijke sectoren en informatie op de website.

De afdeling Communicatie is inmiddels begonnen met het herschrijven van de publieksinformatie. Herschreven zijn de vijf meest aangevraagde producten van het E-loket, de serie folders gemeentelijke belastingen en een aantal standaardbrieven van Burgerzaken. De gemeente wil dat nieuwe uitgaven in eenvoudig taalgebruik worden opgesteld, zodat binnen een paar jaar alle publieksinformatie gewijzigd is. De afdeling Communicatie gebruikt hiervoor de methodiek van Bureau Taal uit Lienden.

Stichting Belangbehartiging Alfabetisering
De Stichting Belangbehartiging Alfabetisering reikt de ABC-trofee ieder jaar uit. De trofee is bestemd voor personen, bedrijven of instellingen die bijzondere belangstelling hebben voor de problemen van autochtone (functioneel) analfabeten of zich inspannen voor eenvoudig taalgebruik.

De ABC-trofee is voor de negende keer uitgereikt. De prijs bestaat uit een speciaal kunstwerk, waarin een letter van het alfabet is verwerkt. Dit jaar is dat de letter I. Het kunstwerk is gemaakt door Rob Scheen uit Monnickendam. Vorig jaar ging de trofee naar zorginstelling Vizier uit Gennip.

Redactie
Judith Punt
Communicatie

telefoon (078) 639 6552

email ji.punt@dordrecht.nl

Informatie
Marianne van Kalmthout
Hoofd afdeling Communicatie
telefoon (078) 639 6900