Ingezonden persbericht


Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem
Afdeling Nederland

----------
PERSBERICHT (voor directe plaatsing)

----------

Loofhuttenfeest 2005:

Internationaal feest markeert 25 jarig jubileum ICAJ

Vanuit Nederland zullen ongeveer 60 christelijke pelgrims afreizen naar Jeruzalem om deel te nemen aan de 26e Loofhuttenfeestviering van de Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem (ICAJ). Dit jaar worden rond de 6000 bezoekers uit meer dan 70 landen verwacht voor zeven dagen van lofprijzing, aanbidding en onderwijs in Jeruzalem.

Het Loofhuttenfeest, een van de drie grote pelgrimsfeesten uit de Bijbel, spreekt al lange tijd tot de verbeelding van Christenen omdat het uniek gevierd zal worden in het Messiaanse Rijk of Millennium en omdat het Heidenen omvat uit de gehele wereld. De volkeren zullen van jaar tot jaar optrekken naar Jeruzalem om dit Feest te vieren (Zacharia 14). Natuurlijk wordt het jaarlijks gevierd in Sion en omvat het opzetten van breekbare tenten bedekt met takken. Dit alles herinnert het Joodse volk aan hun tocht door de woestijn onder aanvoering van Mozes.

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat Israël Jeruzalem tot haar eeuwige hoofdstad verklaarde. Hierop volgde veel internationaal protest en trokken 13 landen -waaronder Nederland- hun nationale ambassades uit Jeruzalem terug. Als christelijk antwoord hierop hebben de deelnemers van het eerste grootschalige loofhuttenfeest in 1980 de Internationale Christelijke Ambassade opgericht. Sinds haar oprichting heeft de ICAJ christenen vertegenwoordigd afkomstig uit vele kerken en gemeenten die gehoor hebben willen geven aan de Bijbelse opdracht om Israël te vertroosten.

De ICAJ is tijdens het loofhuttenfeest geboren en heeft daar steeds een bijzondere band mee gehouden. Het feest is uitgegroeid van een christelijke conferentie tijdens het Joodse Loofhuttenfeest naar een feestelijke bijeenkomst voor Jood en Christen. De christenen willen tijdens dit feest laten zien, dat Israël niet alleen staat.

Veel onderdelen van het komende feest zijn gecentreerd rondom het jaarthema "De Sleutels van het Koninkrijk". Bijbels gezien heeft het loofhuttenfeest een duidelijke relatie met het komende Koninkrijk van God. Daarnaast zal tijdens het feest stil worden gestaan bij 25 jaar geschiedenis van de ICAJ. Op 19 november zal er een jubileum bijeenkomst worden gehouden in Amersfoort.

Het feest kenmerkt zich door uitbundige lofprijs middels vlaggen, banieren en nieuwe liederen. In de afgelopen 25 jaren heeft het feest de worship vanuit Jeruzalem wereldwijd vernieuwd en verdiept.

Een ander belangrijk onderdeel van het feest zijn de lezingen door gerenomeerde christelijke en joodse sprekers zoals Lance Lambert, Moshe Sharon, David Pawson en vele anderen. Daarnaast zijn er een aantal groepdiscussies tussen joden en christenen waarbij moeilijke onderwerpen -zoals bijvoorbeeld de ontruiming van Gaza- niet uit de weg worden gegaan.

Op het feest zal tevens de presentatie plaats vinden van Jerusalem Post "Christian Edition", een nieuwe samenwerking tussen de Jerusalem Post en de ICAJ. David Parsons, hoofd van de Media afdeling van de ICAJ, zal aan dit maandelijks magazine meewerken als christelijk redacteur.

Jaarlijks nemen de pelgrims ook grote hoeveelheden hulpgoederen zoals kleding of speelgoed mee naar Israël. Door middel van het Sociale Hulp Programma van de ICAJ bereiken deze goederen vele hulpbehoevende inwoners van Israël, ongeacht of zij jood of arabier zijn. Daarnaast bezoeken veel pelgrims een aantal door de ICAJ ondersteunde sociale projecten. Op deze manier worden woorden in praktijk gebracht.

----------
Enige achtergrond informatie over de ICAJ

Al meer dan twintig jaar heeft de Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem (ICAJ) miljoenen christenen uit de hele wereld vertegenwoordigd die gemeen hebben dat zij Israël en het Joodse volk liefhebben en ondersteunen. De ICAJ heeft 60 fulltime medewerkers op haar hoofdkantoor in Jeruzalem en heeft afdelingen in meer dan zeventig landen. Uitgebreide informatie kunt u vinden op onze internetsite: www.icaj.nl



Ingezonden persbericht