Ingezonden persbericht


Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem
Afdeling Nederland

----------
PERSBERICHT

----------

Lustrum viering ICAJ op 19 november

Dit najaar is het 25 jaar geleden dat de Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem (ICAJ) werd opgericht. Een ambassade die gelijkgezinde christenen vertegenwoordigt uit alle volkeren. Een organisatie die zich de Bijbelse oproep om Gods volk te vertroosten serieus heeft genomen in woord en daad.

In 1980 nam de Israëlische volksvertegenwoordiging een historische beslissing met verstrekkende gevolgen. Het in 1967 verenigde Jeruzalem werd tot eeuwige en ondeelbare hoofdstad van Israël verklaard. Vanuit de internationale gemeenschap volgde een storm van kritiek. De VN riep na een vurig betoog door Yasser Arafat op om alle ambassades uit Jeruzalem terug te trekken. 13 landen, waaronder Nederland, gaven daaraan gehoor.

In dezelfde periode vondt ook de eerste grootschalige christelijke viering tijdens het loofhuttenfeest plaats. Een internationale groep Christenen, waaronder de Nederlander Jan Willem van der Hoeven heeft tijdens dat feest besloten om een christelijke ambassade te openen. Deze moest juist in Jeruzalem staan als teken van christelijke steun aan Israël.

In verschillende landen zijn vervolgens afdelingen ontstaan. De Nederlandse afdeling startte in 1984 met onder andere Pieter Bernard in het bestuur. In de begin jaren was de ICAJ in Nederland onder andere sterk betrokken bij acties en voorbede, om de aliyah van joden uit de voormalige Soviet Unie mogelijk te maken. Door middel van haar betrokkenheid bij het Exobus project zette zij haar woorden in daden om.

Een steeds weerkerende activiteit van de Nederlandse afdeling van de ICAJ was het organiseren van loofhuttenfeest reizen waardoor vele honderden pelgrims opgingen naar Jeruzalem. Daarnaast zijn sprekers en musici uit Israël naar Nederland gehaald voor verschillende tournees.

Als een van de grootste pro-Israël organisaties ter wereld heeft de ICAJ zich steeds sterk gemaakt voor samenwerking met andere gelijkgezinde organisaties. Zo maakt zij onderdeel uit van de Europese Coalitie voor Israël, en is zij in Nederland betrokken in diverse samenwerkingsverbanden zoals het Israël Platform en de landelijke Israël gebedsdag.

Op zaterdag 19 november zal in Amersfoort een jubileum dag worden gehouden, waarbij niet alleen stil zal worden gestaan bij een kwart eeuw ambassade, maar ook wordt vooruit gekeken naar hetgeen God zal gaan doen voor Zijn volk. Mr. Rijk van Dam (Europese Coalitie voor Israël) en David Parsons (ICEJ Media) zullen toespraken houden, terwijl de groep Jaïr muzikale medewerking zal verlenen. De bijeenkomst zal worden gehouden in de Fonteinkerk, R. Kochstraat 2 van 10.00 tot 16.00 uur.

Meer informatie is te vinden op www.icaj.nl.

----------
Enige achtergrond informatie over de ICAJ

Al meer dan twintig jaar heeft de Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem (ICAJ) miljoenen christenen uit de hele wereld vertegenwoordigd die gemeen hebben dat zij Israël en het Joodse volk liefhebben en ondersteunen. De ICAJ heeft 60 fulltime medewerkers op haar hoofdkantoor in Jeruzalem en heeft afdelingen in meer dan zeventig landen. Uitgebreide informatie kunt u vinden op onze internetsite: www.icaj.nl