Waterschap Regge en Dinkel


18-11-2005 10:49

Persbericht: Oude molenstal watermolen Den Haller in ere hersteld 18-11-2005
Om in hoger gelegen gebieden wateroverlast tegen te gaan, wordt de oude molenstal van watermolen Den Haller door waterschap Regge en Dinkel deels hersteld. Het werk maakt onderdeel uit van het project Landgoederen Diepenheim, waarbinnen verschillende waterknelpunten op en nabij de landgoederen van Diepenheim worden aangepakt.

Vlak bij Diepenheim ligt in een prachtige omgeving de watermolen Den Haller. De molen is nog steeds in gebruik en pas door de gemeente Hof van Twente gerenoveerd. Het is een stukje cultureel erfgoed dat behouden moet worden. Echter, er is nog een aantal knelpunten in de waterhuishouding rond de molen dat moet worden aangepakt.

Wateroverlast opgelost door herstel molenstal
Om te kunnen malen stuwt de molen het water van de Diepenheimse Molenbeek op. Dit veroorzaakt wateroverlast. Als de molen vervolgens begint te malen komt de beek deels droog te staan, met desastreuze gevolgen voor flora en fauna. Echter, de molen moet een bepaalde watervoorraad hebben om te kunnen malen. Daarom wordt oude molenstal, die oorspronkelijk ook al werd gebruikt om water op te slaan, deels in ere hersteld. Eén van de percelen naast de beek wordt verlaagd, zodat er circa 5000m3 water kan worden opgeslagen. De oude grachten worden weer uitgebaggerd, zodat ook daar weer water in kan staan. Zo kan water worden vastgehouden, zonder het peil van de beek op te stuwen.

Bypass maakt vismigratie mogelijk
Benedenstrooms is in het kader van het project Landgoederen Diepenheim, een aantal stuwen passeerbaar gemaakt voor vissen. De enige hindernis die de vissen nog tegenhoudt verder stroomopwaarts te komen is de molen. Daarom wordt er een soort bypass (of omvloed) aangelegd van de Diepenheimse Molenbeek om de molen. Deze bypass loopt via een bestaande sloot, waarin een vistrap wordt aangelegd.

Fase 2b van project Landgoederen Diepenheim
Het werk rond de watermolen maakt onderdeel uit (fase 2b) van het project landgoederen Diepenheim, waarbinnen het waterschap Regge en Dinkel de waterknelpunten op en nabij kasteel Weldam, kasteel Nijenhuis, huis Westerflier, kasteel Warmelo en huis Diepenheim aanpakt. Dit betekent dat de watervoering en het peilbeheer van de beken en grachten verbeterd wordt. De daarbij betrokken beken (Diepenheimse Molenbeek, Boven Regge en Leidebeek) worden bovendien meer natuurlijk ingericht. Migratie van in het water levende dieren (o.a. Blankvoorn, Baars, Riviergrondel, Snoek, Rivierkreeft) krijgt bij deze inrichting extra aandacht en daar waar er kansen zijn om de beleving van het water te vergroten worden deze benut. O ok bij de watermolen Den Haller.