Landelijke Studenten Vakbond
PERSBERICHT - PERSBERICHT - PERSBERICHT - PERSBERICHT - PERSBERICHT - PERSBERICHT

Rutte bedriegt kamer en studenten

Utrecht, 17 november 2005 - Van de week bleek ddat staatssecretaris Rutte eerdere afspraken met de kamer over de invulling van leerrechten niet nakomt. Tegen de uitdrukkelijke afspraken met studenten en kamer in wordt het collegegeld voor studenten die langer dan zes jaar studeren helemaal vrijgegeven. Het bedrag dat zij straks moeten gaan betalen kan oplopen tot meer dan tienduizend euro.

Staatssecretaris Rutte introduceerde dit voorjaar zijn leerrechtenplan. Kern hiervan is dat studenten een beperkt aantal jaar kunnen studeren. Als een student zijn rechten heeft verbruikt moet er fors meer worden betaald. In de eerste plannen was sprake van een collegegeld dat kon oplopen tot ¤ 4500 per jaar. Dit werd na overleg meet de kamer bijgesteld tot ¤ 3000. Nu wordt echter opeeens het maximumbedrag slechts als overgangsbepaling gezien. Na drie jaar wordt de hoogte vrijgegeven, wat betekent dat nog vóórdat studenten hiermee geconfronteerd worden de regeling al weer is ingetrokken. De staatssecretaris legt nu zijn eerder genoemde bezwaren naast zich neer en trekt zich hiernaast niets aan van afspraken met de kamer. LSVb voorzitter Jonathan Mijs is furieus: 'Deze wending voelt als een dolksteek in de rug. Kennelijk stellen afspraken met deze staatssecretaris geen ene moer voor. Het maximum bedrag zoals het nu wordt vorm gegeven is een wassen neus'.

Na de demonstratie op 27 april, waar duizenden studenten lieten weten ¤ 4500 een veel te hooog collegegeld te vinden, is in de kamer afgesproken dat het maximale bedrag dat studenten moeten gaan betalen wordt vastgesteld op ¤ 3000. Rutte zei destijds hierover: 'Met het geheel loslaten van de leerrechten zou een diffuse situatie kunnen ontstaan; studenten kunnen dan geconfronteerd worden met een heel hoog instellingscollegegeld. Ook zou de administratieve lastendruk van de IBG fors toenemen als per instelling een ander bedrag zou gelden. Om die reden wordt het maximum vooralsnog gebonden aan ¤¬ 3000; over een paar jaar kan worden bezien of dit maximum kan worden losgelaten.'



Landelijke Studenten Vakbond