Gemeente Amsterdam

Sinterklaas

11 november 2005
---


Sinterklaas komt zaterdag 12 november aan in Nederland. Dit jaar heeft Sneek de eer om de Goedheiligman als eerste te verwelkomen. Omdat Sneek in Friesland ligt (helemaal boven in Nederland) heeft de Sint wel een week nodig om Amsterdam te bereiken. Maar op 20 november is het dan zover, dan zet hij weer voet op Amsterdamse bodem.

Noah (7) met zus op schoot bij Sint Rond het middaguur komt de stoomboot aan bij het Scheepvaartmuseum. De burgemeester staat dan al op de kade. Hij mag ieder jaar de Sint als eerste een hand geven.

De belangrijkste taak van de burgemeester

Dat houdt de gemoederen bij de Amsterdamse jeugd behoorlijk bezig. Volgens Noah (7 jaar) is dit vast de belangrijkste taak van de burgmeester.

Daar is onze burgemeester het wel mee eens: "Ja, dat is zo. Ieder jaar opnieuw verheug ik me op zijn komst. En het is heel bijzonder dat je Sinterklaas ieder jaar opnieuw mag inhalen in Amsterdam, en dat je dan even met hem mag praten. Elke keer opnieuw ben ik blij dat ik burgemeester van Amsterdam ben, zodat ik dat mag doen!"

Ook Jero (4 jaar) heeft een vraag over Sinterklaas aan de burgemeester. Het is natuurlijke erg leuk om ieder jaar met Sint te praten, maar om Sinterklaas te zijn is natuurlijk nog veel leuker. Was u niet liever Sinterklaas geworden in plaats van burgemeester? Jero was zelf liever Piet gewwest

"Wie zou er nou niet Sinterklaas hebben willen worden??? Maar ja, Sinterklaas bestaat al, en het bijzondere van hem is dat hij blijft bestaan! We hebben dus geen keus, we moeten het doen met die goede oude Sinterklaas. Maar ik vind dat niet erg, want ik houd heel erg van hem!"

Het werkpaleis

En zo ontvangt de burgemeester dus Sinterklaas bij het Scheepvaartmuseum. Dit museum is het officiële werkpaleis van de Sint. Hier zijn de Sint en Pieten druk met het voorbereiden van de grote dag. Wil je ook een keer een kijkje nemen in het paleis? Dat kan.

Programma van Sint

Na het welkom stapt de Sint op Americo en maakt dan, gevolgd door clowns, acrobaten, dieren en natuurlijk veel Zwarte Pieten en tochtje door de stad. Via de Prins Hendrikkade gaat hij naar de Dam. Daar komt hij om ongeveer 1 uur aan. Eindpunt van de intocht is het Leidseplein. Vanaf het balkon van de Stadsschouwburg zal Sinterklaas alle Amsterdammers traditiegetrouw toespreken.

Het feest is dan natuurlijk nog niet afgelopen. Sint gaat nog veel meer doen in Amsterdam. Je kunt hem een knuffel geven, hij gaat op bezoek in Amsterdamse ziekenhuizen, er is een gedichtenwedstrijd en een tentoonsteling. Kijk op de speciale Sinterklaas in Amsterdamsite voor meer informatie.