Ingezonden persbericht


Leiden, 9 november 2005

RECHTEN VAN HET KIND, foto's van Monique Velzeboer

Galerijtentoonstelling in het Rijksmuseum voor Volkenkunde 20 november 2005 t/m 2 april 2006

De internationale Dag van de Rechten van het Kind wordt jaarlijks op 20 november gevierd. Aansluitend bij dat thema organiseert het Rijksmuseum voor Volkenkunde de fototentoonstelling 'Rechten van het kind, foto's van Monique Velzeboer'. Bovendien is er die zondagmiddag de 20e november een afwisselend programma met films, rondleidingen en boeiende lezingen.

Foto expositie
De tentoonstelling in het museum toont kinderportretten uit Rwanda, Bangladesh en Peru. Fotograaf Monique Velzeboer heeft ervoor gekozen om de kinderen zonder achtergrond te fotograferen. Zo gaat alle aandacht naar het kind. Wieke Biesheuvel, columniste van het weekblad Libelle, verwoordde de wensen van de kinderen in bondige teksten. Ze verbond aan twaalf foto's de twaalf rechten van het kind. Zo zien we Jean d'Amour een 8-jarig jongetje uit Rwanda. Hij is geboren met ernstig misvormde benen en in een revalidatiecentrum heeft hij met beugels leren lopen. Hij zit op de kleuterschool en is helemaal weg van voetballen. En daar droomt hij dan ook van: voetballer worden. Deze foto verbeeldt het 'recht op spelen'. Daarnaast is er een serie 'Moeder en kind' met 9 portretten van moeders en kinderen woonachtig in en om Leiden. Uit de fotobijschriften blijkt hoe de levens van gehandicapte kinderen in Nederland verschillen van hun leeftijdsgenoten uit bijvoorbeeld Afrika.

Monique Velzeboer
Monique Velzeboer is bekend vanuit de schaatssport. Al op jonge leeftijd was schaatsen haar lust en haar leven. Als shorttrack schaatser won zij veel prijzen onder andere op de Olympische Spelen. In 1993 raakte zij na een sportongeval gehandicapt. Monique ontwikkelde een nieuwe passie: fotograferen. Nu reist zij als ambassadrice van het Liliane Fonds door de wereld om reportages te maken van gehandicapte kinderen. En het bijzondere hierbij is dat haar handicap haar dichterbij de gehandicapte kinderen plaatst.

Dag van de Rechten van het Kind
Op zondagmiddag 20 november is er een afwisselend programma voor alle bezoekers. Een gratis rondleiding door de zalen Midden- en Zuid-Amerika start om 13.30 uur; de kinderrondreis langs de Indianen van Noord-Amerika begint tegelijkertijd. Om 14.00 uur is er een lezing van Wieke Biesheuvel over haar belevenissen in Peru en kinderen van Theatergroep Slagroom zingen om 15.00 uur liedjes uit de musical 'Alles of (n)iets!'. Ook worden er die middag documentaires over Rwanda en Nepal vertoond.

RECHTEN VAN HET KIND, foto's van Monique Velzeboer 20 november 2005 t/m 2 april 2006
Galerijtentoonstelling in het Rijksmuseum voor Volkenkunde Bezoekadres: Steenstraat 1 Leiden
T 071 5168 800 www.rmv.nl info@rmv.nl Openingstijden: di t/m zo 10-17 uur. Maandagen, 25 dec en 1 jan gesloten. Het museum is wel geopend op 26 dec en 2 jan). Entree: ¤ 7,50 | ¤ 4,00 | MK geldig. Voor de tijdelijke tentoonstelling 'Australië, het land en de mensen' geldt een toeslag van ¤ 1,00 p.p. Elke woensdag is de entree voor de vaste tentoonstelling én de galerijtentoonstellingen gratis.



Ingezonden persbericht