Politie Midden- en West Brabant

SMS-Alert nu ook in gemeenten Waalwijk en Loon op Zand

WAALWIJK, 21 november 2005

Politiehulpmiddel SMS-Alert nu ook beschikbaar
voor inwoners Waalwijk en Loon op Zand

WAALWIJK / LOON OP ZAND: Na Tilburg en omstreken wordt het politiehulpmiddel SMS-Alert nu ook ingevoerd in de gemeenten Waalwijk en Loon op Zand. Beide gemeenten steunen het project van harte, omdat het de veiligheid in de wijk en de betrokkenheid van de bewoners met het politiewerk vergroot.

Met het project SMS-Alert is de politie in staat deelnemers per sms-bericht te informeren over allerlei actuele zaken die met veiligheid in de wijk te maken hebben. De politie verstrekt via een sms-bericht informatie over bijvoorbeeld een zoekgeraakt kind of woninginbreker die in de buurt is gesignaleerd. Door de burgers erbij te betrekken hoopt de politie dat dit zal leiden tot bijvoorbeeld het snel terugvinden van het kind of de aanhouding van de bewuste inbreker.

Extra ogen en oren

Een gericht sms-bericht, gecombineerd met politie-inzet in de betreffende wijk, levert vele extra ogen en oren op. De sms-berichten kunnen aan de hand van de postcode in een deel van de wijk waar het incident speelt, worden uitgezet. Vaak zal dus slechts een deel van het gebied worden gealarmeerd. De bewoners van dat gebied worden aangemoedigd de politie te bellen als ze iets zien dat verband heeft met de melding. Het is niet de bedoeling dat de wijkbewoners zelf actief de straat opgaan om bijvoorbeeld straatrovers en inbrekers aan te houden.

Idee

Het idee van SMS-Alert is afkomstig van de Tilburgse wijkagent Ad Koemans. Hij ontving een melding over een klein kind dat aan de aandacht van de ouders was ontsnapt en bedacht dat je met een sms-bericht met een oproep en een beknopt signalement de wijkbewoners snel kunt bereiken waardoor het kind wellicht eerder gevonden wordt. In Tilburg is SMS-Alert een succes en daarom wordt het project nu ook elders in de regio Midden en West Brabant ingevoerd.

Brief

Alle inwoners van Waalwijk en Loon op Zand ontvangen binnenkort van hun gemeente een brief met daarin aanvullende informatie over het project. Daarin wordt bovendien uitgelegd hoe ze zich kunnen aanmelden.

Aanmelden

Dat gaat heel eenvoudig: door een sms-je te sturen naar 8844, met daarin de tekst PMWB, gevolgd door de postcode en het huisnummer van de aanmelder, wordt iemand opgenomen in het systeem. Kort daarna ontvangt de aanmelder van de politie een welkomst-sms. Hierin staat tevens een wachtwoord. Met het eigen GSM-nummer en dit wachtwoord kan de aanmelder via deze website (zie SMS-Alert op hompage) zijn of haar gegevens raadplegen en wijzigen. Ook kan worden aangegeven wanneer iemand wel of geen oproepen wil ontvangen (bijvoorbeeld tijdens een vakantie).

Het aanmelden is gratis. Ook de sms-berichten die de politie verstuurt, ontvangt de aangesloten wijkbewoner kosteloos, behalve wanneer hij of zij in het buitenland is.

Auteur: Jeroen Steenmeijer