Stedelijk Museum heeft allerbeste jaarverslag

Grafische cultuurstichting

Stedelijk Museum heeft allerbeste jaarverslag
Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft volgens de jury van De Bestverzorgde Jaarverslagen
2005 het allerbeste jaarverslag. Dat bleek op zaterdag 19 november in het Maagdenhuis in Amsterdam, waar de uitkomst van de jaarlijkse bekroning bekend werd gemaakt. Het jaarverslag van het Stedelijk Museum werd ontworpen door Ben Laloua en Didier Pascal. In het juryrapport wordt over een sober en voorbeeldig verslag gesproken. Het dankt zijn kracht grotendeels aan de inhoud, een soort catalogus. Geen trucs, geen rariteiten; puur, verfrissend en toegankelijk, aldus de jury.
Andere verslagen die werden bekroond zijn de jaarverslagen van ArtEZ, de hogeschool voor de kunsten in Arnhem, Enschede en Zwolle, ontworpen door Accu grafisch ontwerpers, Insinger de Beaufort (Dietwee communicatie en vormgeving), Van Lanschot Bankiers (UNA (Amsterdam) designers), de Mondriaan Stichting (Lust), de Nma (Total Identity), Stadsdeel Osdorp (Eden Design & Communication) en TPG (Mattmo concept/design). Het bekroonde TPG-verslag kreeg ook een bijzondere vermelding voor de gedurfde fotografie (Anton Corbijn).
De Bestverzorgde Jaarverslagen wordt georganiseerd door de Grafische Cultuurstichting, met medewerking van Uitgeverij Compres en Océ-Nederland. De jury 2005 bestond uit Stevijn van Heusden (voorzitter), Freek Kuin, Daniel Kraft, Marloes Krijnen, Jan Sevenster en Rob Smelt. Het juryrapport van De Bestverzorgde Jaarverslagen 2005 is bijgesloten bij het novembernummer van Print Buyer en is gratis verkrijgbaar bij de Cultuurstichting (telefoon 020-5435675, info@grafischecultuur.nl). Na expositie in binnen- en buitenland worden de bekroonde jaarverslagen opgenomen in de collectie Zeldzame en Kostbare Werken van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam.

NADERE INLICHTINGEN EN BEELDMATERIAAL
Alwin van Steijn
info@grafischecultuur.nl
T 020-5435413

JURY
Stevijn van Heusden (oud-directeur Kunsten WVC en OCenW en oud-directeur Stedelijk Museum Amsterdam), voorzitter
Daniel Kraft (partner Scholtysik Niederberger Kraft AG) Marloes Krijnen (directeur Foam-Fotografiemuseum Amsterdam) Freek Kuin (directeur Calff & Meischke)
Jan Sevenster (partner Samenwerkende Ontwerpers)
Rob Smelt (directeur 2. Corporate Communicatie)
Alwin van Steijn (Grafische Cultuurstichting), secretaris zonder stemrecht

Bouwen aan ArtEZ - Jaarverslag 2004
Een hogeschool voor de kunsten mag - of moet? - het anders dan anders doen. En dat deed ArtEZ. Het jaarverslag bestaat uit een leparello van twaalf meter (!) met aan de ene kant een montage van foto's van de school en aan de andere kant de tekst. De fotografie, de montage en de uitvoering van de leparello deden de jury zwichten voor dit 'kunstige en toepasselijke' verslag.

Opdracht: ArtEZ hogeschool voor de kunsten, Arnhem, Enschede, Zwolle Ontwerp: Accu grafisch ontwerpers, Arnhem
Fotografie: Accu grafisch ontwerpers (Rutger Vos), Arnhem Drukwerk: MacDonald/SSN, Nijmegen
Bindwerk: Handboekbinderij Mathieu Geertsen, Nijmegen
Papier: IJsselprint

'Cohabiting Isn't Intellectual - It's An Instinctive Thing' - Insinger de Beaufort Annual Review 2004
Insinger de Beaufort is een bank met gevoel, een bank die luistert en weet wat er speelt, en een bank die dat graag laat zien in een prachtig boek: het jaarverslag. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Het verslag van Insinger de Beaufort hoort al jaren tot de top, in alle opzichten. Niet dat er geen verschillen met eerdere uitgaven zijn. Zo overtreft de fotografie in het jaarverslag 2004 alles.

Opdracht: Bank Insinger de Beaufort NV, Amsterdam
Ontwerp: Dietwee communicatie en vormgeving (Tirso Francés, Sybren Kuiper, Dirkjan Brummelman), Utrecht
Tekst: Aquarium Writers Ltd (Louise Hide, Charlie Errington), London Fotografie: Vincent van de Wijngaard, Amsterdam
Drukwerk: Drukkerij Rosbeek, Nuth
Bindwerk: Binderij Callenbach, Nijkerk
Papier: Tauro

Van Lanschot NV Jaarverslag 2004; F. van Lanschot Bankiers Sociaal Jaarverslag 2004 - Ontmoeten en begroeten
'Involving' zei een van de juryleden over het jaarverslag van Van Lanschot. Verder vielen er kwalificaties als 'rijk', 'degelijk' en 'niet te modieus' - het had over de bank zelf kunnen gaan. Het jaarverslag van Van Lanschot straalt uit waar de bank voor staat en trekt aandacht. Dat doet het vooral door het extra omslag: een gevouwen reproductie van het Beleg van 's-Hertogenbosch. Ook aardig: het - minder geslaagde - sociaal jaarverslag is gehuld in een afbeelding van de achterzijde van het schilderij.

Opdracht: F. van Lanschot Bankiers, 's-Hertogenbosch
Ontwerp: UNA (Amsterdam) designers (Hans Bockting, André Cremer), Amsterdam Themateksten: Drs. Herbert-Jan Hijmersma; Hugo Postma (HPC Goodword), Bloemendaal Fotografie: Tom Haartsen, Ouderkerk a/d Amstel
Drukwerk: Drukkerij Rosbeek, Nuth
Bindwerk: Binderij Hexspoor, Boxtel
Papier: Munken Lynx, Munken Book, Ensocoat, Job Art

Mondriaan Stichting Jaarverslag 2004
Waarom ingewikkeld doen als het eenvoudig kan? Zwarte tekst op gekleurd papier en klaar is Kees. Het resultaat is prachtig en krachtig. Die steunkleur had van de jury dus weg mogen blijven. Ook de grafieken had ze liever niet gezien. Wat wel weer indruk maakte was het omslag: mooi en origineel - een uitstekend idee!

Opdracht: Mondriaan Stichting, Amsterdam
Ontwerp: Lust (Jeroen Barendse, Thomas Castro), Den Haag Drukwerk: Drukkerij Stolwijk, Duivendrecht
Bindwerk: Loco Verpakkingen, Alkmaar; Meeuwis, Amsterdam Papier: Popset in diverse kleuren, Malmero (idem)

Jaarverslag 2004 NMa en DTe
Een onberispelijk jaarverslag, dat van de NMa: goed concept, uitstekende typografie, aangenaam veel wit, prima omslag en keurige uitvoering. Wel is het wat afstandelijk en een beetje kil. Maar de NMa wilde dan ook duidelijkheid, geen fratsen, geen experimenten en geen risico's. De jury neemt het haar niet kwalijk.

Opdracht: NMa - Nederlandse Mededingings Autoriteit, Den Haag Ontwerp: Total Identity (Edwin van Praet), Den Haag
Tekst: Total Identity (Stijn van Diemen), Den Haag
Fotografie: Kato Tan, Amsterdam
Lithografie: Typo's & Litho's, Amsterdam
Drukwerk: Hollandia Printing, Heerhugowaard
Bindwerk: Boekbinderij Mosmans, Pijnacker; Boekbinderij Aad Looij, Katwijk Papier: Hello

Osdorp Groeit - Burgerjaarverslag 2004
Intrigerend en gedurfd concept, zeker voor een burgerjaarverslag. Je verwacht een simpel krantje en krijgt een prachtig boekje, Japans gebonden, met leuke foto's en heldere tekst in dito vormgeving. Niemand die het ongelezen terzijde legt. Het eindoordeel van de jury: een heel verfrissend en aantrekkelijk werkje, ook heerlijk om te voelen.

Opdracht: Stadsdeel Osdorp, Amsterdam
Ontwerp: Eden Design & Communication, Amsterdam
Fotografie: Ouders in Osdorp
Drukwerk: Spinhex & Industrie, Amsterdam
Bindwerk: Patist Boekbinderij, Den Dolder
Papier: Furioso

Stedelijk Museum Amsterdam 2003/2004
Het verslag van het Stedelijk is sober. Het dankt zijn kracht grotendeels aan de inhoud, een soort catalogus. Geen trucs, geen rariteiten; puur, verfrissend en toegankelijk. Het aaibare omslag en het dunne, Japans gevouwen binnenwerkpapier doen de rest. Kortom: een voorbeeldig jaarverslag.

Opdracht: Stedelijk Museum Amsterdam
Ontwerp: Ben Laloua, Didier Pascal, Rotterdam
Fotografie: Diverse fotografen
Drukwerk: Die Keure, Brugge
Bindwerk: Binderij Hexspoor, Boxtel
Papier: Bedalitho, Suedel

TPG Annual Report and Form 20-F 2004 - delivering more; TPG Annual Overview 2004 De gedurfde fotografie zorgt op ogenschijnlijk eenvoudige wijze voor een indrukwekkend jaarverslag. Het is dynamisch en van internationale klasse en dat is ongetwijfeld ook wat TPG wil uitstralen.

Opdracht: TPG NV, Amsterdam
Ontwerp: Mattmo concept/design (Monique Mulder, Paul van Ravestein), Amsterdam Fotografie: Anton Corbijn Ltd, Londen
Drukwerk: De Bussy Ellerman Harms, Amsterdam
Bindwerk: Binderij Hexspoor, Boxtel
Papier: Tom & Otto