Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

In 30 % van de gevallen verschillen in de norm

Onderzoek naar afwijkende verkeersrichtlijnen

Den Haag, 21 november 2005

Een verkeersdrempel die te hoog is, een te smal fietspad, lijnen op het wegdek die niet duidelijk zijn voor de weggebruiker. De bond heeft de indruk dat in meer dan 30 % van de verkeerssituaties wordt afgeweken van het toepassen van de richtlijnen. De ANWB wil inventariseren hoe deze onduidelijkheden tot stand komen met als doel dit te verbeteren en te voorkomen.

Het meest bekende voorbeeld is de verkeersdrempel, die in vele uitvoeringen voorkomt. Bij de ANWB melden zich leden met opmerkingen over te steile drempels, onlogisch geplaatste drempels, slecht zichtbare drempels. Het valt de bond op dat het vaak gaat om afwijkingen van de voorschriften.

Dit is des te opvallender, omdat breed gedragen overeenstemming bestaat over de ontwerprichtlijnen voor drempels en andere verkeersvoorzieningen zoals uitritten, plateaus en rotondes. Deze richtlijnen zijn opgesteld door werkgroepen en vervolgens vastgesteld door het CROW, het Kenniscentrum voor Verkeer en Vervoervoorzieningen.

De ANWB wil achterhalen waardoor er zo vaak wordt afgeweken van de richtlijnen. Ligt het aan de beschikbare financiën, de onwerkbaarheid van de CROW richtlijnen, aan de voorkeur van de wethouder? Tijdens de Verkeerstechnische Leergangen georganiseerd door ANWB/en het vaktijdschrift Verkeerskunde vraagt de ANWB op dit punt de 600 aanwezige verkeerskundigen een enquête in te vullen. Deze verkeerskundigen zijn veelal werkzaam bij gemeenten, provincies en de politie en kunnen vanuit de praktijk een oordeel geven. Afhankelijk van de resultaten zal de ANWB de knelpunten vaststellen, in overleg treden met de betrokken organisaties voorstellen doen voor verbetering.

De Verkeerstechnische Leergangen vinden dinsdag 22 november plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Aanvang 10 uur.

Persdienst ANWB

070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)

070 314 62 88 (Markus van Tol)

070 314 62 54 (Ad Vonk)

070 314 78 03 (fax)