Partij van de Arbeid


Den Haag, 21 november 2005


PvdA wil landelijke subsidie voor lokale partijen


De PvdA wil dat lokaal georganiseerde partijen landelijke subsidie krijgen voor hun activiteiten. Voor de kwaliteit van de lokale democratie is het van belang dat raadsleden van alle partijen zich kunnen scholen of ontwikkelen. Landelijk georganiseerde partijen organiseren dit meestal voor hun lokale afdelingen, mede gefinancierd door de landelijke subsidie. Omdat landelijke partijen een structurele subsidie krijgen en deze ook ten goede komt aan de lokale afdelingen, vindt de PvdA het eerlijker dat lokale partijen ook een aanvraag moeten kunnen doen. PvdA woordvoerder Dubbelboer wijst op het belang van de lokale partijen: Met ruim 35 procent van het aantal raadzetels vertegenwoordigen de lokale partijen een groot deel van de kiezers op lokaal niveau en zijn dus zeer belangrijk voor de vitaliteit van de lokale democratie.


Minister Remkes (VVD) heeft tot dusverre steeds geweigerd iets te doen. De PvdA stelt voor dat er een fonds komt, beheerd door de Vereniging Nederlandse Gemeenten, waar lokale partijen een aanvraag kunnen indienen. Hiervoor dient op jaarbasis een bedrag van 1,5 miljoen euro beschikbaar te worden gesteld. De subsidie wordt gebaseerd op hoeveel zetels een partij heeft.


Het allerslechtste beeld dat kan ontstaan is dat wij als landelijke partijen goed voor ons zelf zorgen, maar dat lokale partijen het zelf maar moeten zien uit te zoeken , aldus Dubbelboer. De PvdA vindt verder dat er nadere regels moeten komen voor giften aan politieke partijen uit het bedrijfsleven of andere maatschappelijke organisaties, zowel op landelijk als lokaal niveau.


Voor meer informatie Niesco Dubbelboer 06-1830.6018


PvdA-Voorlichting


Plein 2


Postbus 20018, 2500 EA Den Haag


Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800