Gemeente Amsterdam

`Gezond Werken Week' op 30 basisscholen

21 november 2005
---
Oscar van Offeren

Van 21 tot 25 november besteden de 30 katholieke basisscholen op talrijke manieren aandacht aan gezond werken in het onderwijs. Er zijn in die week onder meer extra sportactiviteiten, workshops `Ruzie maken is Gezond', Yoga en een studiedag ziekteverzuim voor schooldirecties. Iedere school ontvangt een gezondheidspakket en er is ook een brochure gemaakt waarin medewerkers vertellen wat zij doen om gezond te blijven.

Tevreden leven en werken

Daarnaast organiseren de basisscholen ook eigen activiteiten voor hun medewerkers. De `Gezond Werken Week' is een initiatief van de ASKO, Amsterdamse Stichtingen Katholiek Onderwijs. Directeur bestuurskantoor van de ASKO Joop Overmars: `Wij willen met deze week medewerkers meer bewust maken van de voordelen van gezond werken. Onze opvatting is namelijk dat wie gezond leeft, meer tevreden is en een betere weerstand heeft'.

Andere aanpak van ziekteverzuim

De `Gezond Werken Week' is een van de acties om het te hoge ziekteverzuim op de ASKO-scholen terug te dringen. De ASKO is daarom dit jaar gestart met een andere aanpak handvaardigheid van het ziekteverzuim. Zo loopt er onder meer een pilot project bij vijf basisscholen die kampen met een erg hoog ziekteverzuim. Bij dit project wordt ingezoomd op alle facetten van het ziekteverzuim en werken schooldirecteur, bedrijfsarts en de casemanager ziekteverzuim nauw samen om het verzuim omlaag te krijgen.

De ASKO-basisscholen zijn gevestigd in heel Amsterdam en omgeving; er werken ruim 900 mensen.