Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Antibioticum voor kinderen 'verstopt' in een rietje

Grünenthal introduceert, als eerste in de wereld, een nieuwe toedieningsvorm van antibioticum speciaal ontwikkeld vanuit de belevingswereld van een kind

Bunnik, 21 november 2005 - Deze maand introduceert farmaceut Grünenthal B.V. als eerste in de wereld een rietje met daarin een antibioticum. Een kind krijgt het antibioticum binnen door via het 'antibioticum-rietje' zijn favoriete drankje te drinken, zoals appelsap, cola, thee of melk. Het antibioticum in het rietje is smaakloos, waardoor het kind alleen het drankje proeft. Dit kan niet alleen een uitkomst voor de ouders zijn, maar vooral voor het zieke kind.

De meeste jonge kinderen krijgen te maken met een antibioticumkuur, bijvoorbeeld bij een oorontsteking, keelontsteking of infectie aan de luchtwegen. Maar liefst 625.000 recepten voor antibiotica worden per jaar aan kinderen voorgeschreven (bron: IMS 2003). Bekende toedieningsvormen zijn poeders, tabletten en siropen. "Uit ervaring als huisarts en vader weet ik dat antibiotica toedienen bij kinderen met de bekende toedieningsvormen erg lastig kan zijn. Dit rietje kan voor veel ouders een uitkomst zijn", aldus huisarts Michel Mengerink uit Veenendaal.

Tegenstribbelende kinderen
In het rietje zitten kleine smaakloze korreltjes met daarin het antibioticum claritromycine. Dit antibioticum kan worden gebruikt bij langdurige of acute infecties zoals een keelontsteking, middenoorontsteking, longontsteking, bijholteontsteking of huidinfectie. Aanbevolen wordt tweemaal daags één rietje te gebruiken. Gewoonlijk duurt de kuur bij kinderen, afhankelijk van de infectie en het gekozen middel, 5 tot 10 dagen. Het kind drinkt zijn favoriete drankje door het rietje, waardoor het de smaakloze korreltjes eenvoudig binnenkrijgt. Het drankje bepaalt de smaak en niet het antibioticum. Uitgangspunt bij ontwikkeling van dit rietje is vooral de belevingswereld van het kind geweest. Maar ook de mogelijkheid om ouders een tegenstribbelend kind en/of plakkerige toestanden te besparen.

Eenvoud in gebruik
ClaroSip is geschikt voor kinderen van 2 tot 12 jaar. In elk rietje zit een vaste hoeveelheid antibioticum (verkrijgbaar in drie sterkten: 125 mg, 187,5 mg en 250 mg). De rietjes zijn per stuk verpakt, waardoor altijd de juiste dosering kan worden toegediend. De rietjes kunnen bij kamertemperatuur worden bewaard, wat handig kan zijn op vakantie.


---