Stadsdeel Zeeburg

Kamerbezoek integratie

Op 11 november 2005 heeft de Algemene Commissie voor Integratiebeleid van de Tweede Kamer een bezoek gebracht aan stadsdeel Zeeburg. Doel van het bezoek was te kijken hoe integratie van mensen in de samenleving en tussen mensen in de buurt vorm krijgt en wat er nog moet gebeuren.

Cybersoek
De kamerleden werden ontvangen in Cybersoek, het digitale trapveld in de buurt, waar alle bewoners van Zeeburg toegang hebben tot computers en internet. De kamerleden werden geïnterviewd door het jongeren persbureau van Cybersoek en zij kregen uitleg over de activiteiten. Een van de gebruikers van Cybersoek benadrukte het belang van de voorziening: dankzij een computercursus kon hij de cursus politieke participatie, waar veel communicatie tussen de cursisten per e-mail verliep, met succes afronden.

Integratie
Vervolgens kregen de kamerleden een rondleiding door de Javastraat. Ook hierbij werden zij gevolgd door het jongeren persbureau. Het bezoek eindigde in Jongerencentrum Nowhere. Hier was een grote groep actieve bewoners, ondernemers, vrijwilligers en professionals aanwezig die aan integratie en een prettige buurt werken.

Onder het genot van een multiculturele lunch ontstonden aan de verschillende tafels gesprekken over o.a. de rol van scholen, de bijdrage van vrouwen en de oorzaken van radicalisering. De heer Van de Camp, kamerlid voor het CDA, besloot de bijeenkomst. Enkele leermomenten neemt hij mee naar Den Haag. Aandacht hebben voor de armoedeproblematiek en het besef op te passen met negatief oordelen, maar vooral ook de positieve kracht van een winkelstraat zoals de Javastraat.