FNV

Maximale looneis voor volgend jaar omhoog naar 2 procent

De maximale looneis bij de onderhandelingen over de cao's voor 2006 is maandag door de federatierad van de FNV vastgesteld op 2 procent. Dat is een half procent meer dan in september was voorgesteld. "Onze leden hebben te kennen gegeven geen enkel vertrouwen te hebben in de koopkrachttoezeggingen van het kabinet. Zij vertrouwen meer op de kracht van hun onderhandelaars", verklaart Wilna Wind, de cao-coördinator van de FNV.

Vrijdag had de bondsraad van de grootste aangesloten vakvereniging, FNV Bondgenoten, al besloten dat een maximale looneis van 2 procent gepast is.

De loonruimte, waaruit ook verbeteringen van bijvoorbeeld pensioenen en kinderopvang betaald moeten worden, blijft wel 3 procent. Wind noemt de hogere looneis, die na raadpleging van de vakbondsleden tot stand kwam, een duidelijk signaal. "Maar deze is nog steeds verantwoord. We blijven immers binnen de ruimte die we eerder hebben vastgesteld. En een looneis van 2 procent past ook binnen de loonramingen voor 2006 van het Centraal Planbureau."

De federatieraad, waarin de voorzitters van de zestien FNV-bonden zijn vertegenwoordigd, ondersteunde ook het plan om meer te doen aan de naleving van cao-afspraken. De bonden gaan hier extra aandacht aan besteden. De vakcentrale ondersteunt dat met activiteiten.

Ander speerpunt vormt het pensioen- en levensloopbeleid. De succesvolle reparatie van het prepensioen wordt waar nodig voortgezet. De FNV-bonden willen meer werk maken van de levensloopregeling. Dat betekent onderhandelen met de werkgevers over een substantiële bijdrage aan deze regeling.

Naast kinderopvang en gezonder werken, wil de FNV ook in het nieuwe CAO-seizoen afspraken maken over werkgeversbijdragen voor de nieuwe aanvullende ziektekostenverzekering. Gemikt wordt daarbij op collectieve contracten die voordeliger zijn.