Gemeente Hengelo

Actuele bodemkwaliteit Hengelo in kaart gebracht

Bodemkwaliteitskaart en bodembeheerplan vastgesteld

Voor de (her-)ontwikkeling van bijvoorbeeld woningbouw- of bedrijfsterreinen is grond nodig. Vaak is de grond die dan wordt gebruikt al eerder in gebruik geweest, en was er al eerder een woning of een bedrijf op gevestigd. De grond heeft dan de functie van bouwstof. Als gevolg van het Bouwstoffenbesluit zijn er regels opgesteld waaraan hergebruik van grond moet voldoen. Onder andere wordt voorgeschreven dat grond die op een nieuwe plek opnieuw wordt gebruikt, eerst onder strikte voorwaarden moet worden gekeurd om toepassing van (zwaar) vervuilde grond in schone gebieden te voorkomen. Het toepassen van deze regel is vaak lastig en tijdrovend, en lang niet altijd noodzakelijk, omdat de meeste grond die wordt hergebruikt niet vervuild is.

Hoge kosten worden voorkomen

Daarom heeft de gemeente Hengelo een bodemkwaliteitskaart met bodembeheerplan opgesteld. Hiermee kan onder voorwaarden de keuring van grond op basis van het bouwstoffenbesluit worden voorkomen. Daardoor worden kosten bespaard, omdat in slechts in een klein aantal gevallen een partijkeuring van grond moet worden uitgevoerd. Ook wordt door toepassing van de bodemkwaliteitkaart gestreefd naar gebruik van grond van een bodemkwaliteit die zoveel mogelijk lijkt op de bodemkwaliteit in het gebied waar het word toegepast. Daardoor wordt bestaande bodemkwaliteit behouden en waar mogelijk zelfs verbeterd.

Plan geldt voor zowel Hengelo als Borne

De bodemkwaliteitskaart met bodembeheerplan is opgesteld voor het grondgebied van de gemeente Hengelo en twee bestemmingsplangebieden in de gemeente Borne (Veldkamp en Bornsche Maten) voor de periode van 2005 tot en met 2009. Klikt u hier om de bodemkwaliteitskaart te bekijken.
Meer weten? Kijkt u dan op www.hengelo.nl.