Leden ABVAKABO FNV redelijk gelukkig in hun werk

Abvakabo fnv

Werknemers in de publieke sector zijn redelijk gelukkig. Zo blijkt uit een onderzoek onder ruim zeshonderd leden van ABVAKABO FNV. De leden omschrijven hun geluksgevoel met het cijfer zeven. Geslacht, leeftijd, inkomen en werkniveau zijn daarbij niet van invloed. Twee groepen wijken hiervan af. Mensen zonder werk geven hun geluksgevoel een zes. Werknemers die werkzaam zijn bij TNT, KPN en energiebedrijven zijn het minst gelukkig en scoren een 5,7.

Bepalend voor geluk in het werk blijken vooral blijken vooral een goede werksfeer en leuke collega's. Ook zelfstandig kunnen werken en een baan met inhoud dragen bij aan het geluksgevoel. Daarentegen wordt prestatiebeloning slecht gewaardeerd. Het is een potentiële bedreiging voor de onderlinge verhoudingen en daarmee een gevaar voor een prettige en gelukkige werkomgeving.

Bedrijven met expansiedrift en als gevolg daarvan permanent reorganiseren maken mensen minder gelukkig. Dit verklaart de lage score bij TNT, KPN en de nutssector. Bij deze bedrijven vindt meer dan helft van de werknemers dat de werkgever te weinig doet om de medewerkers gelukkig te maken. Meer dan de helft van de werknemers bij de genoemde bedrijven zou niet opnieuw naar dezelfde functie solliciteren. De aandacht en energie gaat hier uit naar winst en nieuwe producten, wat ten koste gaar van klanten en vooral de eigen werknemers.

Het onderzoek maakt deel uit van het jubileumnummer van Aaneen. Het bondsblad van ABVAKBO FNV bestaat vijfentwintig jaar. Het blad wordt tien keer per jaar verstuurd naar alle ruim 360.000 leden van de grootste vakbond in de publieke sector. De leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale
werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.
-------------------------------------