Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht

WNF: hele bossen worden door het toilet gespoeld

Elke dag worden wereldwijd circa 270.000 bomen door de wc gespoeld of als afval weggegooid. Dat blijkt uit een onderzoek van het Wereld Natuur Fonds naar de herkomst van wc-papier, tissues en papieren servetten, dat vandaag is gepresenteerd. Volgens de natuurbeschermingsorganisatie verbruiken Europese huishoudens alarmerend weinig wc-papier en tissues van gerecycled materiaal. Als gevolg hiervan verdwijnen overal ter wereld natuurlijke bossen zonder dat de consument hiervan op de hoogte is. Het gaat om bossen in Latijns-Amerika, Canada, de VS, Zuid-Afrika, Rusland, Azië en Europa.

In het rapport is de productie van de vijf grootste tissuefabrikanten van Europa geanalyseerd: Procter and Gamble, SCA, Kimberly Clark, Metsa Tissue en Georgia Pacific. Samen bedienen deze bedrijven ongeveer 70 procent van de Europese markt. Uit het rapport blijkt dat het toiletpapier en de papieren handdoekjes die worden geleverd aan kantoren, scholen en hotels voornamelijk van gerecyclede vezels worden gemaakt. Maar de tissueproducten die via de detailhandel aan de consument worden verkocht, bevatten voor de overgrote meerderheid geen gerecyclede vezels. Volgens de fabrikanten gebeurt dit, omdat de consument geen gerecyclede producten wil.

De Europese omzet in wc-papier, servetten en tissueproducten bedraagt jaarlijks zo'n 8,5 miljard Euro. Dit komt overeen met 26 procent van het wereldwijde verbruik. Europeanen gebruiken gemiddeld jaarlijks zo'n 13 kg, hetgeen neerkomt op een totaal verbruik in Europa van zo'n 22 miljard rollen toiletpapier per jaar. Nederlanders verbruiken ongeveer evenveel als het Europese gemiddelde. In Amerika en Japan is het gebruik 22 kg per persoon, in Azië en Afrika 2 kg per persoon.

Volgens het Wereld Natuur Fonds bieden de vijf genoemde fabrikanten de Europese consument onvoldoende gerecycled wc-papier, papieren handdoeken en servetten aan en moeten ze meer verantwoord te werk gaan bij het inkopen van hun hout. Op die manier hoeven er minder bomen te worden gekapt in de vaak toch al bedreigde bossen. De fabrikanten moeten inzichtelijk maken waar hun hout vandaan komt. Op dit moment bestaat er nog veel onduidelijkheid over de herkomst, waardoor hoogstwaarschijnlijk ook oerbos voor deze tissueproducten tegen de vlakte gaat.

"Tegelijkertijd kunnen consumenten zich bewuster opstellen bij de aankoop van tissueproducten", zegt Niek van Heijst, algemeen directeur van het Wereld Natuur Fonds. "Consumenten hebben geen idee dat ze de bossen en wouden op aarde in gevaar brengen wanneer ze niet-gerecyclede tissueproducten gebruiken," aldus Van Heijst. "Het is een fabeltje dat gerecyclede tissueproducten niet van goede kwaliteit zijn. Per slot van rekening maken mensen wanneer ze op school of kantoor zijn hier ook al volop gebruik van."

Het Wereld Natuur Fonds raadt consumenten aan om in de winkel actief te vragen naar gerecyclede producten en roept fabrikanten op om de consument beter te informeren. De consument mag niet op het verkeerde been worden gezet door recyclingsymbolen op tissueverpakkingen die veelal alleen betrekking hebben op de verpakking en niet op het product zelf, aldus het Wereld Natuur Fonds. Enkele van de vijf onderzochte fabrikanten maken ook gerecyclede tissuemerken. Daarnaast zijn er merken van kleinere bedrijven op de Europese markt voor wie gerecyclede producten een nichemarkt vormen.

////////////////////////

Meer informatie:
" Meer gedetailleerde informatie over de scores van de tissuegiganten en het scorerapport vindt u op www.panda.org/forests/tissue

" Clarisse Buma, hoofd persvoorlichting, 030-6937374, 06-21548657

" Het Wereld Natuur Fonds is meer dan een jaar in overleg geweest met de vijf bedrijven om de informatie voor dit onderzoek te achterhalen. De bedrijven werden vergeleken en beoordeeld op een reeks criteria, waaronder de wijze waarop zij hun hout inkopen, het percentage gerecyclede materialen, de publicatie van hun gegevens en de inzichtelijkheid van hun gegevens over hun emissies op het gebied van water en lucht, de afvalverwerking en het gebruik van bronnen als water en energie. Het Wereld Natuur Fonds bespeurde de afgelopen maanden enige vooruitgang in de bereidheid van de bedrijven om te zoeken naar oplossingen voor de kwesties die de natuurbeschermingsorganisatie ter sprake bracht tijdens besprekingen. Er is echter nog steeds veel verbetering mogelijk als het gaat om een verantwoord gebruik van de bossen op aarde. In verhouding behaalde SCA Tissue de beste score met 46 procent van het totaal aantal haalbare punten, gevolgd door Metsa Tissue met 35 procent, Georgia Pacific met 32 procent, Procter and Gamble met 26 procent en Kimberly Clark met 24 procent.