Ingezonden persbericht


Belang van huisvesting ICT infrastructuur voor bedrijfscontinuïteit vaak onderschat

Europese studie toont uiteenlopende visies en praktijken inzake rol van huisvesting van ICT apparatuur in bedrijfscontinuïteitsplannen

Amsterdam, 21 november 2005 Global Switch, vooraanstaand exploitant van speciaal gebouwde, hoogwaardige datacenters, publiceerde afgelopen week resultaten van een Europese studie naar het belang dat bedrijven in diverse Europese landen hechten aan veilige huisvesting van hun ICT infrastructuur bij de ontwikkeling van hun bedrijfscontinuïteitsplannen.

Het onderzoek werd in opdracht van Global Switch uitgevoerd door het bureau Vanson Bourne en wijst uit dat 90% van de ondervraagde bedrijven vanaf 1000 medewerkers van mening is dat hun bedrijfscontinuïteitsplannen voldoende rekening houden met een bedrijfszekere omgeving van hun ICT infrastructuur. Bij nadere bestudering van de antwoorden blijkt echter maar liefst 15% er niet van overtuigd dat hun ICT infrastructuur in een geschikte fit for purpose omgeving is ondergebracht, wat de vraag opwerpt of niet veel bedrijfscontinuïteitsplannen wezenlijke tekortkomingen vertonen.

Het onderzoek laat ook zien dat er tussen de onderzochte landen duidelijke verschillen bestaan in het belang dat bedrijven hechten aan de locatie waar hun ICT infrastructuur is ondergebracht. Zo plaatst in Nederland slechts 22% van de onderzochte bedrijven hun ICT apparatuur bij een leverancier van datacenterdiensten, terwijl de meerderheid (70%) de hardware bij voorkeur in eigen huis opstelt. In Groot-Brittannië daarentegen brengt 40% van de ondervraagde ondernemingen hun ICT infrastructuur onder in een fit for purpose omgeving.

Duitse bedrijven kiezen het minst (24%) voor huisvesting van de ICT omgeving in het eigen kantoorgebouw en geven de voorkeur aan de services van een externe datacenter-specialist of kiezen voor een eigen gespecialiseerd datacenter op een andere eigen locatie. Het meest verontrustend was het feit dat van de ondervraagde bedrijven in Frankrijk maar liefst 16% aangeeft dat ze in hun continuïteitsplannen geen aandacht besteden aan de huisvesting van hun ICT infrastructuur.

Paul van der Hilst, algemeen directeur Nederland van Global Switch, licht toe: Bedrijfs continuïteit is een vitaal onderdeel van de planning van elke organisatie. De resultaten van het onderzoek laten zien dat veel bedrijven in Europa zich niet voldoende bewust zijn van het belang van de fysieke locatie van hun computerapparatuur, waarbij het opvalt dat de opvattingen van land tot land sterk uiteenlopen. De eenvoudigste en doeltreffendste oplossing is dat bedrijven hun hele ICT infrastructuur onderbrengen in een speciaal ingericht extern datacenter.

De ondervraagde bedrijven waren het er allemaal wel over eens dat de algehele robuustheid en fysieke beveiliging van het datacenter de belangrijkste factoren zijn bij de ontwikkeling van calamiteitsbestendige bedrijfscontinuïteitsplannen.

Paul van der Hilst besluit: Deze studie werpt licht op een aantal interessante opvattingen. Het is duidelijk dat vrijwel alle ondervraagde bedrijven goed hebben nagedacht over hun noodplannen, maar ze zijn zich niet allemaal bewust van het fundamentele belang van de stabiliteit van het gebouw waarin hun infrastructuur is ondergebracht. De beste manier om bedrijfszekerheid te waarborgen is de ICT apparatuur te huisvesten in speciaal gebouwde datacenters die elk type onderneming een flexibele, robuuste, economische en veilige ICT omgeving bieden.

Over Global Switch
Global Switch bezit en exploiteert een portfolio van acht onafhankelijke en speciaal ingerichte datacenters in strategische steden in Europa, Azië en Australië. Deze faciliteiten bieden veilige, bedrijfszekere en schaalbare omgevingen waarin organisaties hun ICT infrastructuur kunnen onderbrengen. De datacenters voldoen aan strenge specificaties en zijn uitgerust met redundante stroomvoorzieningen met noodstroomgenerators, geavanceerde temperatuur- en luchtvochtigheidsregeling, stringente beveiligings­voorzieningen en bieden toegang tot verschillende telecommunicatie-aanbieders en IT serviceproviders. Meer informatie vindt u op www.globalswitch.nl.

Noot aan de redactie,