Gemeente Weert

9 november 2005

TENTOONSTELLING GLASWERK IN STADHUIS

Op de bestuursverdieping van het stadhuis in Weert is van 21 november 2005 tot en met 12 januari 2006 in de vitrines een tentoonstelling te zien van Jan de Jong.

Jan de Jong werd in 1943 te Rotterdam geboren en is in 1981 in Weert komen wonen. Eind jaren negentig startte hij met zijn hobby, werken met glas. In eerste instantie maakte hij glas-in-lood. Na verloop van tijd interesseerde het fusen en slumpen van glas hem steeds meer omdat deze werkvormen veel meer mogelijkheden boden. Fusen is een proces waarbij je glas op elkaar laat smelten, bij slumpen wordt glas in een vorm gebogen. Als autodidact moest Jan zelf alles uitproberen en dat vergde een lang leerproces. Na aankoop van een gasoven met processor ging het aanzienlijk beter. De glaswerken worden meestal van speciaal glas gemaakt, omdat bij het smelten de uitzetting van alle glaskleuren hetzelfde moeten zijn. Anders knalt het glaswerk uit elkaar.

Sinds 2 jaar is Jan de Jong met de VUT en heeft hij nog meer tijd voor zijn hobby. Hij maakt diverse schalen, glashangers (abstract maar ook dierfiguren), theelichtjes en vazen. In opdracht zijn er echter ook andere mogelijkheden. Jan de Jong: "Ik vind de prachtige kleuren van het glas, de schittering en de steeds weer andere kleurval van het glas zo mooi. Het is telkens weer anders, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat".

Openingstijden
Het Weerter stadhuis is geopend tijdens werkdagen van 9.00 tot 18.00 uur en op donderdagavond tot 19.30 uur. Informatie over de tentoonstelling: Fransien Smeets, gemeente Weert, tel. (0495) 575472.

2005.180 FS


---- --