Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Gartner plaatst SAS in leiderskwadrant Bazel II-risicomanagementsoftware Waardering voor compleetheid en kracht

Huizen, 21 november 2005 ­ Gartner heeft SAS, toonaangevend leverancier van business intelligence-oplossingen, ingedeeld in het leiderskwadrant als het gaat om hun Bazel II-risicomanagementsoftware*. Tot de leiders behoren die leveranciers die gedurende langere tijd een heldere visie op Bazel II hebben en die geïnvesteerd hebben in het segment. Deze beide aspecten betekenen namelijk dat zij uitstekend gepositioneerd zijn voor de toekomst. Dat wil niet per se zeggen dat deze leiders het beste product voor elk klantenproject hebben, maar wel dat zij oplossingen bieden met een relatief zeer geringe kans op falen. Zij hebben geavanceerde technologie gebundeld met een breed pakket oplossingen of bieden een specifieke, volledige functionaliteit.

Gartner heeft zowel de SAS-oplossingen voor kredietrisicomanagement als voor operationeel risicomanagement geëvalueerd voor dit 'Magic Quadrant'.

"Gartner verzamelde gegevens van Bazel II-klanten en andere referenties, waarvan we geloven dat ze de positie van SAS op de waarderings-as nog hoger hebben geplaatst. We hebben niet alleen een visie en een strategie, we blijven die ook voortdurend verbeteren", zegt Peyman Mestchian, hoofd risk intelligence-toepassingen voor SAS in Europa, het Midden-Oosten en Zuid-Afrika. "SAS opereert op zowel platform- als applicatieniveau en biedt een echte totaaloplossing. Het end-to-end karakter van elke oplossing heeft alles te maken met ons succes in uitvoering en prestaties. Onze oplossingen helpen bedrijven om verder dan Bazel II te gaan, richting een geïntegreerd bedrijfsbreed risicomanagementplatform."

Kredietrisicomanagement-oplossingen van SAS omvatten SAS Credit Risk Management en SAS Risk Dimensions:
- SAS Credit Risk Management is een open, omgeving (met uitbreidingsmogelijkheden) voor toepassing bij risicomanagement voor consumentenkrediet, bedrijfskrediet en kredietportfolio's. Het stelt organisaties in staat snel en accuraat kritische risicowaarden te berekenen, zoals de kans van in gebreke blijven (Probability of Default), de uitstaande waarde op dat moment (Exposure at Default) , geschatte verliezen op het moment van in gebreke blijven (Loss Given Default), kredietmigratie, Bazel II kapitaal, naar risico gewogen activa, en economisch kapitaal. Door transparantie is auditing gemakkelijk, waardoor zowel interne controles als controles door externe accountants, zoals door Bazel II zijn vereist, gemakkelijk uitvoerbaar zijn.


- SAS Risk Dimensions, een softwareoplossing voor bedrijfsbreed risicomanagement, biedt zowel datamanagement en -rapportage als krediet-, markt- en operationele risicoanalysetechnieken. Hiermee krijgt een organisatie een praktisch ongelimiteerd zicht op de eigen risicopositie.

Operationeel risicomanagement oplossingen van SAS omvatten:
- SAS OpRisk Monitor, een webapplicatie die informatie verzamelt, beheert, volgt en rapporteert over operationele verliezen, key risk indicators and control-assessment scores.


- SAS OpRisk VaR, een geraffineerde, maar toch gebruiksvriendelijk analytisch VaR (Value at Risk) model, dat zijn gebruiker in staat stelt naar believen gegevens over operationele verliezen te koppelen, over meerdere assen te bekijken (bijvoorbeeld per land en per business unit), op te sporen, bij te stellen, trends op te sporen en te plotten. Dit alles door een volledig transparant, intuïtief en sequentieel proces.


- SAS OpRisk Global Data, een uitgebreide database met gegevens over externe verliezen die de statistische steek verrijkt, waarmee meer dan 10.000 publiek gemaakte operationele verliezen van een miljoen dollar of meer worden gemodelleerd en gedocumenteerd.

Heel wat internationale banken gebruiken al SAS-oplossingen om aan Bazel II te voldoen, waaronder: Banca Nazionale del Lavoro, een van Italië's belangrijkste bankgroepen; ERSTE Bank Group, een belangrijke bank in Centraal Europa die meer dan 11 miljoen klanten in Oostenrijk, de Tjechische Republiek, de Slowaakse Republiek, Hongarije en Kroatië bedient; Grupo Santander, wereldwijd op de achtste plaats bij marktkapitalisatie en Swedbank, een van de grootste bankgroepen in de Scandinavië. Ook op de Nederlandse markt is SAS actief met haar Bazel II-oplossingen. Zo heeft bijvoorbeeld LeasePlan Corporation onlangs SAS geselecteerd voor de ondersteuning bij het voldoen aan het Bazel II-bankenakkoord.


* Gartner onderzoek "Magic Quadrant for Basel II Risk Management Application Software, 2005" door David Furlonger en Douglas McKibb, 16 september 2005

Over SAS
SAS levert innovatieve business intelligence software in combinatie met branchegerichte dienstverlening, waarmee bedrijven werkelijke Enterprise Intelligence creëren. SAS-oplossingen worden gebruikt door meer dan 40.000 organisaties (waaronder 90 procent van de Fortune 500-bedrijven), om winstgevender relaties te ontwikkelen met leveranciers en klanten en om gefundeerde, accurate beslissingen te kunnen nemen die bedrijven doen groeien. SAS is uniek in de volledige integratie van datawarehousing met analytische en traditionele business intelligence toepassingen, waardoor grote hoeveelheden kale gegevens worden omgezet in waardevolle informatie. SAS levert wereldwijde al drie decennia zijn klanten The Power to Know. Meer informatie is te vinden op www.sas.com/nl.

Meer informatie voor de redactie:
SAS Institute B.V.
Susan Roos
t: (035) 699 68 59
e: susan.roos@snl.sas.com

PublieksWerk B.V.
Piet van Reeuwijk
t: (020) 486 21 39
e: piet@publiekswerk.nl